Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
janekp

Centralna sekunda wahadlo sekundowe

Rekomendowane odpowiedzi

Skan z  1880  roku  opisujacy  ile zebow  obejmowala  kotwica  w  zegarach z  wahadlem  sekundowym u  GB  wczesniej  i  pozniej,jaki  kat tworzyla  kotwica  z  kolem  wychwytowym  ip.Porownanie  do  Kessela.

Kessels, Heinrich Johann – Watch-Wiki

00000115.tif.original.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez kumite
      Witam! Szukam pomocy, rozwiązania , jak w tym chodziku można obrócić kotwicę, wymaga regulacji ,a jest stabilizowana śrubami. Drążek z osią kotwicy na dwie śrubki i sama kotwica z osią na dwie śrubki. Gdzie i jak szukać obrotu? Pozdrawiam.P

• Przez kumite
      Przeglądając net w innym temacie trafiłem na stronę,gdzie są zegary elektryczne, elektromagnetyczne z różnym systemami, rozwiązaniami. Jako ,że wielu pasjonatów GB mamy na forum pokazuję zegar z systemem Arona z 1884roku. W tym systemie elektromagnes dodaje impuls do pręta wahadła poprzez widełki. minuta indeksowana jest na 80 ,a nie na sekundy. W załączeniu obrazek. Pozdrawiam.P

• Przez kumite
      Grzecznościowo, mam prośbę o podpowiedzi, czy numer nabity odpowiada numeracji z Braunau. Czy powinny być zera przed cyframi w miejscu nabicia. Czy może to tylko numery technologiczne. Chodzik ma ozdobne sanki i nie bardzo wiem, czy takowe były w tych produkcjach. Czy w tych chodzikach zawiesie winno być powiązane z mechanizmem, czy z sankami ?  Tarcza 15,5cm. Jak inne informacje niezbędne podpytam.
      Kolega nabył , nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć. Nie widziałem sprężynowców z Braunau, za mało widziałem. Pozdrawiam. P

• Przez janekp
      Kto  wie  co  to za zegar ,zawieszka  wahadla  jak u Beckera .

• Przez kropton
      Dzień dobry,

chciałbym poprosić o identyfikację modelu oraz przypuszczalny rok produkcji zegara firmy Gustav Becker.
      Werk P14 
      Nr. 1517731 (wyczytałem, że około to rok 1900-1910, z  kolei logo na cyferblacie sugeruje 1910-1931).
      Zdjęcia w załączeniu.

PS dla ciekawych
      Zegar został znaleziony w stanie złym - połamana oraz niekompletna skrzynia, wykrzywiona oś, brak wahadła,brak jednej wskazówki.
      Jako ze zajmuje się renowacją starych gramofonów a także pasjonuję wszelakimi starociami na warsztat poszedł i zegar.
      Oczywiście zegar już żyje i pomimo, że jest kaleką bez jednej wskazówki (zamiennik już w drodze) to liczy czas jak dawniej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      Piotr

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.