Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Benny Hill

zegar kwadransowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Jestem nowy co do forum jak i posiadacza zegara. Mam kilka pytań odnośnie obsługi zegara jak i jego działania.

Nabyłem kilka dni temu zegar wiszący 3 wagowy łańcuszkowy Interclock z mechanizmem Kieningera (80 cm). Zegar posiada funkcję wybijania godzin jak i też melodii Westminster.

Niestety nie posiadam instrukcji owego zegara. Z pewnością ma ponad 30 lat. Czy ktoś dysponuje instrukcją obsługi lub potrafi tutaj wyjaśnić mi jak obsługiwać dźwigienki po obu stronach tarczy? Po lewej "silent night off strike", po prawej "silent westminster". Czy ktoś mógłby mi pomóc co i jak się w nim ustawia odnośnie tych dźwigni? Kolejne pytanie to mam takie, że sam chód jest prawidłowy. Jednak występuje problem przy wybijaniu - mechanizm młoteczków dostaje zbyt mało poweru i biją dopiero, kiedy docisnę ciężarek ( i ten od kwadransów i ten od godzin). Najcięższa waga wisi w środku ( chód) a dwie lżejsze po bokach. Raczej się nie pomyliłem, gdyż oczka w łancuszkach jak i w wagach nie pozwalają inaczej zawiesić. Co może być tego przyczyną? Przesuszenie, brud, zatarcie? Dziękuję za cenne porady i nauki :)

zegar.png

Edytowane przez Benny Hill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

ta po lewej powoduje wyłączenie bicia na noc ta po prawej wyłączenie bicia kurantów melodii Westminster.

Powodem braku jak to piszesz "poweru" są prawdopodobnie opory wewnętrzne mechanizmu który jak

każdy mechanizm co jakiś czas potrzebuje przeglądu i smarowania. 

Miłego dnia 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Dziękuję za odzew :)

Zasadniczo to wiem, że lewa jest od bicia, a prawa od kurantów. Chodzi mi o to, jak to poustawiać. Czytałem gdzieś, że zegary mają funkcję wyciszenia na noc. Dlatego jak to ustawić? Czy fabrycznie są to ustalone godziny czy samemu ustala się czas ciszy w nocy? Dźwigienka po lewej ( godzinowa) ma 3 tryby - co można poprzez ich położenie ustawić? Po prawej kurantowa 2 tryby - tu nie mam pytań bo albo wygrywa melodię albo milczy ;) Dlatego interesuje mnie jakby instrukcja obsługi "silent" night off" "strike".

Dziękuję już z góry za cenne informacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Byłem u zegarmistrza zostawić zegar do przeglądu i naprawy. Pokazał mi przyczyny słabego poweru w wybijaniu pozytywki i godzin, a także wyjaśnił na otwartym mechanizmie zasadę działania dźwigienek na poszczególnych pozycjach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi