Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kinga80

Proszę o identyfikację zegar Marloe

Rekomendowane odpowiedzi

Zegary takie można znaleźć używając...niemieckiego internetu. ;)

Tu np jest zegar tej marki z mechanizmem FHS, z końca lat 50. Prawdopodobnie była to firma,np jubilerska, zamawiająca zegary u różnych producentów.

http://deerbe.com/unt/66100-kaminuhr__buffetuhr__marloe__westminster_44__hochglanzlackierung__ratitt.html

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten wydaje mi się specyficzny zwłaszcza przez zastosowanie przystawki balansowej wyglądającej co najmniej jak H10 w pozycji "ni z gruchy - ni z pietruchy ".

Na moje to może być jakiś angielski kwadransiak wahadłowy przerobiony na pracę z przystawką z błonia (ale nie widzę punktów mocowania ewentualnego wahadła) i do tego wstawiony w obcą skrzynię - widzę od strony mechanizmu dźwignię "wyciszania" której "dzyndzelek" powinien mieć swoje miejsce w szczelinie od strony cyferblatu ..

Sam się dziwię, że to piszę, bo przecież byłaby to mało zrozumiała i mocna przeróbka..

Czy można prosić o zbliżenie - zdjęcie samej przystawki balansowej bez plastikowej osłonki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20220114_162333_BURST1.thumb.jpg.1ec2d5dd937d5ea47b3606e13e4642e3.jpg

8 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Zegary takie można znaleźć używając...niemieckiego internetu. ;)

Tu np jest zegar tej marki z mechanizmem FHS, z końca lat 50. Prawdopodobnie była to firma,np jubilerska, zamawiająca zegary u różnych producentów.

http://deerbe.com/unt/66100-kaminuhr__buffetuhr__marloe__westminster_44__hochglanzlackierung__ratitt.html

dziękuję 🙂

Screenshot_2022-01-14-16-51-27-354_com.miui.gallery.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Anansi wiedziałam już jak szukać. Znalazłam taki sam, i wychodzi na to, że nie jest "składanką ". Nie wiem nadal z jakich lat pochodzi..co może o tym świadczyć, zastosowano w nim  jakieś części, których np. nie stosowano później? Z góry dziekuję za pomoc 🙂

link: https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/alte-kaminuhr-marloe/1972400613-240-2476

Edytowane przez kinga80
nie napisałam wszystkiego.Musiałam dopisać fragment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycofuję się z sugestii, że mechanizm mógł być przerobionym wahadłowcem.

Na kolejnych zdjęciach widać, iż przystawka balansowa jest zamontowana równolegle do górnej krawędzi płyty tylnej (na wcześniejszych odniosłem wrażenie, że jest zgoła inaczej).

Dodatkowo nie widzę podstawy, żeby uznać przystawkę produktem z Błonia- sam mechanizm bardzo zbliżony, brak kamieni łożyskujących na jednej ośce, dodatkowo brak opisów na płycie balansu oraz inaczej mocowana beczka sprężyny włosowej.

Czyli z powyższego: mechanizm bez wahadła z przystawką balansową.

Nadal jednak stoję przy teorii, że skrzynka jest wtórna, ale również mogę się mylić 😁

Jest jeszcze jedna opcja. 

Mechanizm wyciszania bicia powinien mieć szczelinę po lewej stronie tarczy zegarowej patrząc od frontu. 

Tej szczeliny nie widzę ale przyszło mi do głowy, że może być schowana pod cyferblatem. 

Cyferblat jest ładny, szeroki a jego krawędź jest strasznie blisko zewnętrznych otworów na kluczyk.

Może więc skrzynia jest ok, a sam cyferblat ktoś podmienił i zamontował w taki a nie inny sposób  ??? 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, zadra napisał(-a):

Wycofuję się z sugestii, że mechanizm mógł być przerobionym wahadłowcem.

Na kolejnych zdjęciach widać, iż przystawka balansowa jest zamontowana równolegle do górnej krawędzi płyty tylnej (na wcześniejszych odniosłem wrażenie, że jest zgoła inaczej).

Dodatkowo nie widzę podstawy, żeby uznać przystawkę produktem z Błonia- sam mechanizm bardzo zbliżony, brak kamieni łożyskujących na jednej ośce, dodatkowo brak opisów na płycie balansu oraz inaczej mocowana beczka sprężyny włosowej.

Czyli z powyższego: mechanizm bez wahadła z przystawką balansową.

Nadal jednak stoję przy teorii, że skrzynka jest wtórna, ale również mogę się mylić 😁

Jest jeszcze jedna opcja. 

Mechanizm wyciszania bicia powinien mieć szczelinę po lewej stronie tarczy zegarowej patrząc od frontu. 

Tej szczeliny nie widzę ale przyszło mi do głowy, że może być schowana pod cyferblatem. 

Cyferblat jest ładny, szeroki a jego krawędź jest strasznie blisko zewnętrznych otworów na kluczyk.

Może więc skrzynia jest ok, a sam cyferblat ktoś podmienił i zamontował w taki a nie inny sposób  ??? 

Znalazłam jeszcze kilka aukcji z takim samym zegarem, jest chyba dosyć rzadki, ponieważ nigdzie nie znalazłam o nim informacji...tylko wymiary i podstawowe informacje...myślę, że jest w całości oryginalny bo porównałam go z tymi na aukcjach. Każdy z nich ma blisko krawędzi cyferblatu otwory na klucz. Załączam linki znalezionych aukcji, po nich niestety widzę (czego się spodziewałam) brak dolnej listwy z mosiądzu...będzie trzeba gdzieś dorobić lub poszukać w internecie. Bardzo dziękuję za pomoc, dziś  wiem na temat zegara więcej niż wiedziałam wczoraj. Bardzo Wszystkim dziękuję...teraz tylko znaleźć specjalistę na śląsku 🙂 https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kaminuhr-marloe-mit-schoenem-lautem-westminster-gong-/1942379769-88-6891

https://picclick.de/Kaminuhr-marloe-mit-schönem-lautem-Westminster-Gong-253534311308.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi