Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
adf1985

Dziwna nierówność na tarczce sekundnika

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio zauważyłem, że w moim Oriencie, na tarczce sekundnika mniej więcej między 2 a 5 sekundą jest widoczna nierówność w odbijaniu światła. Nie jestem w stanie za bardzo ująć tego na zdjęciu, dlatego pozwolę sobie zaznaczyć to na obrazku:

image.png

Generalnie tarczka jest prążkowana, tj. dzieli się na mniejsze i większe kółka - im dalej od centrum tym większe kółka. Nie wiem jak to inaczej określić. No i wygląda mi to tak, jakby w pewnym momencie te kółka nierówno odbijały światło (w tym wskazanym obszarze), co pod światło daje efekt skazy.

Dysponuję mikroskopem o powiększeniu 60x i gdy oglądam to miejsce, wszystko wygląda idealnie. Nie ma żadnych niedoskonałości fizycznych, prążki są równe i nie widać tam nic niepokojącego, po prostu ideał. Skaza ta pojawia się tylko przy odpowiednim kącie padania światła (przy sztucznym bardziej widać wg mnie) i wtedy jest dosyć dobrze widoczna. Wygląda to tak, jakby ta prążkowana powierzchnia była w jakimś super minimalnym stopniu nierówna, co odzwierciedlają tylko specyficzne odbicia światła. No ale pod mikroskopem jest idealnie..., kryształ też idealnie czysty. Zegarek jest praktycznie nowy, kupiłem go miesiąc temu i dbam jak o jajko. Ostatnio to zauważyłem zupełnie przypadkiem.

Wiecie co to może być? Zaprzątać sobie w ogóle tym głowę? Jak wrócę do domu postaram się to jakoś sfotografować i dodać fotkę, może tym razem jakoś to ujmę, to będzie łatwiej się do tego odnieść. Spróbuję też zrobić zdjęcie z mikroskopu.

Edytowane przez adf1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uspokój się i przejdź się np. na spacer do lasu, zrób coś dobrego dla innych;) 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. dla mnie to nie jest jakiś duży problem. Nie przeszkadza mi to na co dzień. Zastanawiam się na ile takie rzeczy się w branży tanich automatów zdarzają :D. Jeśli takie "niedoróbki" są normalką, to dla mnie ok. Jeśli zaś to jest poważne nawet w tej klasie, to może warto byłoby zadziałać u sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarku za 100k też się zdarza. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, to trochę mnie uspokoiłeś. Dla mnie takie coś jest ok w momencie, gdy mam świadomość, że to nie tylko u mnie się zdarzyło :D. Nawet szkoda byłoby mi go wymieniać, bo dokładność chodu jest super i w ogóle podoba mi się jako całość.

Potem dodam fotki, jeśli uda mi się uchwycić tą "wadę" dla potomnych. Może kogoś to uspokoi w przyszłości gdy też zacznie się przejmować. Dzięki za odzew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj widać ten efekt na zdjęciu. Jeszcze raz sprawdziłem - widać tylko pod sztucznym światłem  gdzie odbicie lampy jest tak blisko jak na fotce. Pod mikroskopem nic nie widać, idealna powierzchnia. Przy świetle dziennym nic nie widać. To musi być jakieś specyficzne załamanie światła obecne :).

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez adf1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi