Alex93pl 0 #1 Napisano 4 Marca 2022 Witam. Otrzymałem po mojej mamie zegar. Mama nic o nim nie wiedziała lokalny zegarmistrz też nie określił się kto jest producentem a google podpowiada że to Franz hermle. Ale po mimo tego że zegar jest podobny to nigdzie nie znalazłem takiego samego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3892 #2 Napisano 4 Marca 2022 Mechanizm to rzeczywiście wyrób FHS z serii 130 z pływającym balansem Hetticha (młoteczki i dzwonek przepadły?). Ale to nie oznacza, że kompletny zegar wyprodukowano w firmie Hermle. Więcej, brak sygnatur raczej zdaje się za tym przemawiać. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alex93pl 0 #3 Napisano 4 Marca 2022 1 godzinę temu, Anansi napisał(-a): Mechanizm to rzeczywiście wyrób FHS z serii 130 z pływającym balansem Hetticha (młoteczki i dzwonek przepadły?). Ale to nie oznacza, że kompletny zegar wyprodukowano w firmie Hermle. Więcej, brak sygnatur raczej zdaje się za tym przemawiać. Czy jest jakiś sposób na poznanie jego histori? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3892 #4 Napisano 5 Marca 2022 Jak? Co do mechanizmu można sądzić, że wyprodukowano go po roku 1960, a przed 1976. Zaś końcowy producent (Niemcy, Holandia, nawet GB), o ile nie zostawił żadnych oznaczeń na skrzyni, tarczy pozostanie niemożliwy do ustalenia, aż trafi się identyczny jakoś sygnowany zegar. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach