Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Blaius

Elegancki zegarek do 1200

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od wieków podobały mi się zegarki ale zawsze były pilniejsze rzeczy w budżecie.

Dlatego chciałbym zacząć tą przygodę nie  wydając milinów monet, żeby zobaczyć czy to w ogóle dla mnie i czy po zakupie dalej się tym jaram czy samo oglądanie witryn sklepowych mi wystarcza.

Zegarek będzie głównie używany do pracy, gdzie większości jestem pod garniturem plus eleganckie okazje.

Po przeglądnięciu forum i kilku witryn sklepowych, mniej więc ustaliłem co mi się podoba ale byłbym wdzięczny za sugestie i rady.

Co do wymagań to zdecydowanie musi być czarny pasek skórzany i koperta w okolicy 42mm. Fajnie byłoby jeśli byłby to "szwajcar", przy okazji zrealizowałbym marzenie z dzieciństwa.

Moje typy:

https://www.apart.pl/zegarki/bergstern/bergstern-harmony/6045

https://www.apart.pl/zegarki/edox/edox_les_bemonts/3926

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-vostok-europe-gaz-14-limousine-automatic-nh35a-565a595

Bergstern przemyślenia:

• automat, bardzo podobają mi się te mechanizmy tylko nie wiem czy jest to dobry pomysł przy nieregularny noszeniu, mam obawy co do tego czy uda mi się okiełznać mechanizm i nastawiać go bez problemu po dłuższej przerwie w używaniu

Edox:

• tutaj marka działa mi trochę na wyobraźnie, wydaje się być dużo bardziej prestiżowa dla laika
  • brak automatu jest plusem i minusem, minus bo jak wyżej, plus bo kwarc jest łatwiejszy w użytkowaniu
  • nie  wiem czy tarcza 40mm nie będzie za mała

Vostok:

• jest piękny ale jednak trochę ponad budżet, chyba bardziej dodany w celach poglądowych co mi się podoba

Sugestie co do wielkości koperty też będą cenne.

41mm Bergstern wygląda na mały, gdzie Aztorin o tych samych rozmiarach jest ok, więc jestem trochę zaskoczony. 

Dzięki za wszystkie rady.

Pozdrawiam,

Wojtek

AZTORIN 41mm A072.G343.jpg

BERGSTERN 41mm B032G160.jpg

Bergstern 42mm B048G226.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrane przez Ciebie zegarki zdecydowanie nie są klasycznymi garniturowcami.

Podasz parametry nadgarstka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2022 o 21:51, Blaius napisał(-a):

Bergstern przemyślenia:

• automat, bardzo podobają mi się te mechanizmy tylko nie wiem czy jest to dobry pomysł przy nieregularny noszeniu, mam obawy co do tego czy uda mi się okiełznać mechanizm i nastawiać go bez problemu po dłuższej przerwie w używaniu

W środku bardzo dobry mechanizm Sellita. To duży plus. Natomiast Bergstern (i Aztorin też) to chyba marka własna W.Kruk. Nie znajdziesz tych zegarków nigdzie indziej. Jeżeli zależy Ci na rozpoznawalności marki i "prestiżu" Swiss Made, to raczej nie tędy droga. Nie przez Aztorina i nie przez Bergsterna. Poza tym 42mm to troszkę sporo jak na zegarek do garnituru.

• tutaj marka działa mi trochę na wyobraźnie, wydaje się być dużo bardziej prestiżowa dla laika
  • brak automatu jest plusem i minusem, minus bo jak wyżej, plus bo kwarc jest łatwiejszy w użytkowaniu
  • nie  wiem czy tarcza 40mm nie będzie za mała

Rozmiarowo i stylistycznie chyba najlepszy wybór spośród Twoich propozycji. Średnica 40mm z pewnością nie będzie zbyt mała pod mankiet koszuli a moda na przerośnięte zegarki już odchodzi. Jeżeli nie jesteś pasjonatem zegarków mechanicznych, to mechanizm kwarcowy będzie na codzień zaletą. Zegarek jest cieńszy, lżejszy i bezobsługowy. Marka dużo bardziej rozpoznawalna i szanowana niż Bergstern lub Aztorin.

Vostok:

• jest piękny ale jednak trochę ponad budżet, chyba bardziej dodany w celach poglądowych co mi się podoba

To w ogóle nie jest zegarek pod mankiet. Średnica 45mm i grubość 14mm - w połowie swoich koszul nie dopniesz mankietów. Mechanizm porządny i solidny, ale gorszy niż Bergsternie.

Generalnie szukaj czegoś do 40mm. Jeżeli ma być mechaniczny, to może jakiś Orient Bambino? Rozmiar troszkę ponad 40mm. Jest spory wybór wzorów a kupując za granicą spokojnie zmieścisz się w kwocie do 850 PLN. Niestety Bambino mają tylko szkiełka mineralne.

obraz.png.9e228e5f89d9b82ec264ffc526f09175.pngobraz.png.a92552ad26c9868044dc814fd8a30e9e.pngobraz.png.ccfc24fcc819b5b369579bd947d38d49.pngobraz.png.32d4e00954d254b00297d1134253ff88.png

Jeżeli chodzi o kwarce - zerknij na ofertę Roamera - całkiem ciekawe, kwarcowe i elegancki zegarki od szwajcarskiej marki z historią.

obraz.png.4bd450e4540cae58fc623bd46dcb5281.pngobraz.png.1549c51eda7febf751e26c7d460db9ca.pngobraz.png.326efe81986d4d0f4cf6f1a69ddb2311.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi