Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
BRGgarage

Rozpoznanie skrzyni stojącego

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry, czy spotkał się może ktoś z szanownego grona z taką skrzynią? Mam zamiar ją nabyć ale nie ma żadnej wiedzy o niej ani mechanizmu do niej. Wymiar tarczy 32 cm, wysokość 242 cm materiał dąb. I dodatkowe pytanie jaki mechanizm można by tu zaadoptować? Wszelkie sugestie mile widziane 😀

skrzynia-zegara-.jpg

skrzynia-zegara-2.jpg

skrzynia-zegara-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z powodu dużego zainteresowania zamykam temat-  to już historia. Skrzynię nabyłem - pochodzi z Francji 1889 rok. Mechanizm jakiś adekwatny do skrzyni poszukam i pewnie się znajdzie wszak teraz male zainteresowanie handlem zegarami - jak mówią handlarze.🙂

Edytowane przez BRGgarage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakiej podstawie tak precyzyjne datowanie i czy skrzynię wyprodukowano, czy przywieziono z Francji?

Nie bardzo sobie wyobrażam francuski werk z tamtych lat z tarczą pasującą do okrągłego otworu.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjechała z Francji do Belgii i do Pl. Z tyłu data i imię lub coś podobnego.  Nikt nie mówił, że produkcja francuska. Nie mam zielonego pojęcia kto produkował stąd mój pierwszy post. W życiu spotkałem już wiele dziwnych rzeczy, więc może i tu jest jakaś niespodzianka. Stał wiele lat w jakimś pałacyku żabojadzkim 😃Tak mi oświadczył poważny Pan sprzedawca. Jaka jest prawda????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czort wie. ;) Skrzynia jest nieco wzorowana na barokowych skrzyniach niemieckich (ta bulwiasta podstawa) z elementami angielskimi (bulaj w drzwiczkach), aż po górę (hood jak to Anglicy mawiają), która już nie wiem do czego nawiązuje (mocno przeszklone boczne drzwiczki, okrągłe okienko tarczy) - Szwecja, Szkocja, może jednak Niemcy. Francuzi osadzali w takich skrzyniach niemal wyłącznie werki Comtoise (myślę o końcu XIX wieku), ale taki do tej skrzyni nie pasuje. Oczywiście wyjątki są możliwe. Ciekawe, jak osadzono mechanizm wewnątrz skrzyni. Nie zamykałbym tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może coś podpowie podstawa do montażu mechanizmu z tej skrzyni, pomyliłem się z datą -10 lat jak na obrazku. A ten napis to jaki może być język???🤔

IMG_2478.JPG

IMG_2489.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam widzę june, czyli raczej po angielsku.

Francuskie juin tez od biedy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, tam nad n jest kropka - to nie kornik. Ale możesz mieć rację june to czerwiec może więc data nie jakieś imię np.

IMG_2478.JPG

A ta podstawa ? Pierwszy raz widzę coś takiego w zegarze stojącym (Ale mam prawo z racji doświadczenia...🤣)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Znalazłem bardzo podobny styl obudowy wytwórca J.F.J. Martin miał siedzibę 30 km od Liege w miejsowości Huy. W opisie napisali tarcza typ "eglomise" gatunek  "Liegeoise". Nic z tego nie kumam ale może to jakiś sygnał? Ta sama wysokość 240

7125650_orig.jpg

7355067_orig.jpg

9364339_orig.jpg

4134897_orig.jpg

2028709_orig.jpg

4427085.jpg

5422330_orig.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi