Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sspshmm

Zegarek CITIZEN CB5865-15E - wyciągnięta koronka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zegarek ma 6 miesięcy. Koronkę używałem praktycznie jeden dzień na początku - do ustawień i weryfikacji opcji. Przez kolejne miesiące w ogóle z niej nie korzystałem, aż do zeszłego tygodnia. Kiedy to po prostu zamiast wysunąć się do pozycji 1, później 2, wypadała - wyciągnęła się cała. W poprzednim Citizen, który mam do dziś, nigdy nie było takiego problemu, a ma już ponad 23 lata.

Czy tą koronkę się jakoś zakręca? Próbowałem, ale "nie łapie". Nie ma obecnie pozycji 1 i 2, po prostu się wyciąga, a na wsuniętej czasami zatrzymuje się wskazówka sekund.  

Czy to podlega gwarancji? Nie uderzyłem nigdzie zegarkiem, zresztą mało go użytkuję. Chciałem po prostu zobaczyć różne opcję na zegarku. I praktycznie drugi raz używałem koronki od zakupu tego zegarka, a tu koronka została mi w jednej ręce, a zegarek w drugiej?

Czy to nie powinno być zabezpieczone przed możliwością wyciągnięcia? Coś się zerwało? Odkręciło?

zul_pl_Zegarek-Meski-Citizen-Promaster-Promaster-Land-Radio-Controlled-CB5865-15E-56969_1bbb.jpg

1661759604511m.jpg

1661759604529m.jpg

1661759604546m.jpg

Edytowane przez sspshmm
Uzupełnienie zdjęciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w środku powinien być zatrzask z elementem zwalniającym aby móc wyjąc koronkę z wałkiem  aby potem wyjąć  moduł - może się uszkodził lub zaciął - przejdź się do zegarmistrza niech zobaczy 

https://www.youtube.com/watch?v=-gZ8rmEB0ig          - 57sekunda filmu 

439573553_Zrzutekranu2022-08-29113025.jpg.70598197e6c38bdb17de636e3bd2be7a.jpg

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na gwarancji - jutro oddam do sklepu/serwisu, mam nadzieję, że nie będą wymyślać. Tylko znajdę dokumenty. Dopytywałem tu na forum, bo nie wiedziałem czy to się moze czasami, jakoś zakręca/dokręca, czy może za bardzo wykręciłem (znalazłem tego typu posty na internecie, ale z innymi markami).

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, sspshmm napisał(-a):

Zegarek na gwarancji - jutro oddam do sklepu/serwisu, mam nadzieję, że nie będą wymyślać. Tylko znajdę dokumenty. Dopytywałem tu na forum, bo nie wiedziałem czy to się moze czasami, jakoś zakręca/dokręca, czy może za bardzo wykręciłem (znalazłem tego typu posty na internecie, ale z innymi markami).

Dzięki za odpowiedź.

jak na gwarancji próbuj 👍 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek zgłoszon do reklamacji 30.08.2022.

Dziś przyszla odpowiedź z serwisu, że będzie naprawiony w ramach gwarancji (załącznik) i do odbioru nawet przełom października/listoapda ,

Ciekawe czy nie jest to wada powstała na etapie projektowania/produkcji.

Dopytam o szczegóły.

Edytowane przez sspshmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sspshmm napisał(-a):

Zegarek zgłoszon do reklamacji 30.08.2022.

Dziś przyszla odpowiedź z serwisu, że będzie naprawiony w ramach gwarancji (załącznik) i do odbioru nawet przełom października/listoapda ,

Ciekawe czy nie jest to wada powstała na etapie projektowania/produkcji.

Dopytam o szczegóły.

odp1663150264543.jpg

projektowanie - raczej nie bo pewnie tak samo jest to zrobione w pozostałych milionach zegarków - ale po prostu tak trafiłeś - może tam się coś tylko przyblokowało/ połamało  i wypada :) 

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Defekt fabryczny, po prostu pech. Oni Ci to bez problemu naprawią, nie ma co dopytywać. Wypadnięta koronka to jakby Ci się przepaliła żarówka w reflektorze. Można to naprawić w warunkach domowych a jak się nie znasz to podjeżdzasz do warsztatu :) Oczywiście o  ile koronka nie jest ułamana tylko wypadła z zatrzasku.

Jak już koniecznie chcesz pomęczyć serwis to zwróć się do nich o wydruk testu szczelności po naprawie. Jak się odkręca dekiel to dla pewności lepiej go wykonać, żeby zobaczyć czy koperta nie puszcza wilgoci. I tak, jak trafi się lepszy zegarkowy wariat to ma na chacie maszynkę do sprawdzania na mokro szczelności, więc sam odkręci dekiel, włoży koronkę, sprawdzi szczelność i cyk parę tygodni czasu zaoszczędzone :)))

Screenshot_20220920-065147_Chrome.thumb.jpg.1bf877eb2115471c137d5ad7339a64a8.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi