Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
polniacki

Jeden z dwóch...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje małej rady lub wskazówki co do zegarka. Jest do kupienia Citizen BN0040-09e i Citizen BN0150-10. Oby dwa na gumowym pasku, jeden to automat drugi to Eco-Drive. Oba mi sie bardzo podobają ale maja swoje plusy i minusy> Automatyczny jestem mniejszy i co na moim chudym nadgarstku ładnie sie prezentuje, zaś jego konkurent mając napęd kwarcowy jest bezobsługowy ale, ma większa średnice koperty. Nigdy nie miałem zegarka automatycznego i zastanawiam sie czy warto sie zdecydować na ten wariant. Dziękuje bardzo za podpowiedzi i podzielenie się opinią, Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model z eco drive nie jest taki duży na ręce, jak na to wskazuje sama szerokość koperty. Od ucha do ucha ma niewiele więcej i wyprofilowanie koperty też go optycznie pomniejsza. Także raczej nie ma co się obawiać jego rozmiaru.

Obejrzyj sobie np. tą recenzję:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa, to jak się mówi "kultowe" pozycje. Automat jest OK, ale technicznie to nic specjalnego. Niezbyt nowoczesny mechanizm i proste wykonanie. Wskazówki i tarcza też mi nie przypadły do gustu. Gdybym szukał niedrogiego mechanicznego divera, to raczej wybrałbym coś microbrandowego z mechanizmen NH3x od Seiko.

Za to BN0150 to bardzo fajny zegarek. Wykonanie i detale adekwatne do ceny (podobnie jak w BN0040), ale jednak coś w sobie ma. Do tego nominalny, duży rozmiar zupełnie nie daje się we znaki, bo ten zegarek ma bardzo mały L2L (lug to lug) czyli odległość między teleskopami mocującymi pasek. Dlatego nosi się go jak dużo mniejszy zegarek i pasuje nawet na całkiem małe nadgarstki. Koronka po prawej stronie dla mnie też jest zaletą. W przypadku automatu jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do operowania przy koronce lewą ręką.

Jak dla mnie zdecydowanie wygrywa BN0150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Obydwa, to jak się mówi "kultowe" pozycje. Automat jest OK, ale technicznie to nic specjalnego. Niezbyt nowoczesny mechanizm i proste wykonanie. Wskazówki i tarcza też mi nie przypadły do gustu. Gdybym szukał niedrogiego mechanicznego divera, to raczej wybrałbym coś microbrandowego z mechanizmen NH3x od Seiko.

Za to BN0150 to bardzo fajny zegarek. Wykonanie i detale adekwatne do ceny (podobnie jak w BN0040), ale jednak coś w sobie ma. Do tego nominalny, duży rozmiar zupełnie nie daje się we znaki, bo ten zegarek ma bardzo mały L2L (lug to lug) czyli odległość między teleskopami mocującymi pasek. Dlatego nosi się go jak dużo mniejszy zegarek i pasuje nawet na całkiem małe nadgarstki. Koronka po prawej stronie dla mnie też jest zaletą. W przypadku automatu jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do operowania przy koronce lewą ręką.

Jak dla mnie zdecydowanie wygrywa BN0150.

I bardzo dziękuje za taką poradę, już byłem przekonany właśnie do automatu ale, jeżeli mechanizm nie powala to jednak chyba zdecyduje się na BN0150. Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi