Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bogobojny

Prośba o pomoc - Speedmaster Reduced Debonar/Chrono24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję Omegi Speedmaster Reduced lub odwróconej "Pandy".

Znalazłem takie ogłoszenie na chrono24 polskiego sprzedawcy Debonar.

Czy ktoś ma doświadczenie z tym sprzedawca ?

Będę również wdzięczny za uwagi co do samego egzemplarza.

https://debonarwatches.com/products/omega-speedmaster-automatic-reduced-ref-3510-50-warranty-omega

https://www.chrono24.pl/omega/omega-speedmaster-reduced-automatic-ref-351050---steel-bracelet--id26245938.htm

Pozdrawiam
Paweł

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to,  że ten egzemplarz się sprzedał.

Jeśli nadal stajesz przed wyborem Speedmaster Reduced (ref. 3510.50) czy Speedmaster odwrócona „Panda” (ref. 3511.50) warto abyś wziął pod uwagę zastosowane w nich mechanizmy i koszty serwisowania obu modeli – bo diametralnie się różnią.  Speedmaster Reduced 3510.50 jest napędzany mechanizmem bazowym ETA 2892-A2 z dodanym modułem chronografu (Dubois Dépraz 2020). Ten mechanizm występuje w Omedze jako kaliber 3220, a wcześniej kaliber 1143 i kaliber 1141. Natomiast Speedmaster 3511.50 wykorzystuje kaliber Omegi 1155. Jest on oparty na mechanizmie ETA/Valjoux 7750. Jest to raczej zintegrowany chronograf niż mechanizm typu piggy-back. Valjoux 7750 jest niezwykle niezawodny i stosunkowo łatwy w serwisowaniu lub naprawie. Mechanizmy oparte na ETA z dodatkowymi modułami chronografu są zdecydowanie bardziej kosztowne w serwisowaniu lub naprawie. W zasadzie to modułowe chrono się nie naprawia tylko wymienia cały mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Tak, ten egzempmarz akurat juz nieaktualny natomiast wybór nadal przedemną.

Jestem świadomy różnic w mechanizmie i w sumie chyba tylko dlatego biorę pod uwagę "inverted panda". Reduced bardziej mi się podoba. Prawdziwy Moonwatch odpada ze względu na rozmiar koperty (w tym grubość).

Drążąc temat czy mechsnizm 3220 jest jakoś ponad przeciętnie awaryjny ? Pomijam już koszt naprawy/wymiany jak już się zepsuje czy też porównanie do valjoux 7750 bo to jak rozumiem jeden z najbardziej niezawodnych mechanizmów.

Pozdrawiam
Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość reduced i speedmastera nie jest widocznie różna. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak ale zależnie od rocznika/modelu to jest te ekstra 1,2 do 1,6mm w grubości plus 3mm w średnicy. A chodzi o to aby wygodnie mieściło się pod mankiet koszuli. Bazując na doświadczeniach z innymi zegarkami to optymalne dla mnie wymiary do tego celu to średnica do 40mm i grubość około 12mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłeś speedmastera? 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wczoraj nie. Dzis już tak bo mnie zainspirowałeś.

Mimo rozmiaru leży bardzo dobrze nawet na moim drobnym nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi