Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Maciek__L

Codzienne czyszczenie zegarka - środki i sposoby

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Zastanawiam się jak czyścicie swoje zegarki na codzień. Macie może jakieś sprawdzone środki i narzędzia (np miękka szczoteczka która nie spowoduje mikrorys)?

Jak na razie zegarki z WR100+ najczęściej czyszczę pod kranem delikatnym żelem pod prysznic (Johnson Baby) i palcami + bardzo dokładnie płukam, a zegarki z WR30-50 wilgotną ściereczką do okularów, ale z powodu braku pomysłu jak przeprowadzić dokładniejsze czyszczenie, też rzadziej je nosze.

Zastanawiam się nad zamówieniem Veraet WristClean, ale przesyłka z US do UK jest dość droga + może iść do 3 tygodni

Edited by Maciek__L

Ja używam bardzo delikatnej ściereczki do okularów z mikrofibry i psikacza z płynem do mycia okularów (i ekranów etc.), choć okulary czyszczę takimi gotowymi nawilżanymi w saszetkach (np. z Rossmanna są niezłe), jednak one są na tyle sztywne, że wolę nie ryzykować porysowania zegarka...

Ja kupiłem szczoteczkę do zębów typu sensitive. Dodaję mydła do miski z ciepłą wodą, zanurzam zegarek i szoruję szczoteczką w tej pianie. Potem płukam wszystko wodą i oczyszczam szczoteczką pod wodą już bez mydła. Efekt jest super, szczoteczka rys nie robi, ale to diver, więc nie ma strachu o zalanie :-).

Edited by adf1985

W dniu 31.03.2023 o 14:54, adf1985 napisał(-a):

Ja kupiłem szczoteczkę do zębów typu sensitive. Dodaję mydła do miski z ciepłą wodą, zanurzam zegarek i szoruję szczoteczką w tej pianie. Potem płukam wszystko wodą i oczyszczam szczoteczką pod wodą już bez mydła. Efekt jest super, szczoteczka rys nie robi, ale to diver, więc nie ma strachu o zalanie :-).

Ja w tym celu  kupiłem szczoteczkę soniczną i używam  jej do mycia zegarków przy pomocy wody (35 stopni C) oraz delikatnej pasty Elmex. Płukam w roztworze  95 proc. wody zdemineralizowanej i  5 proc. spirytusu izopropylowego. Na koniec   myję Ludwikiem (miętowym), płuczę wodą z cytryną (pół na pół)  o temp. 35 stopni, wycieram mikrofibrą, a później  używam  suszarki Remington Ionic Dry 2200 . Efekt olśniewający. 

Edited by Euryk