Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Somsiad

Zegar Junghans nie bije

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odrazu chciałbym powiedzieć że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o zegary. Ostatnio kupiłem zegar junghans, pani sprzedająca powiedziała że wskazówki się nie trzymają i zegarmistrz musi włożyć jakiś drucik. Spróbowałem uruchomić zegar, I wskazówka minutowa chodzi, a godzinna nie.

Oczywiście mam zamiar zanieść zegar do zegarmistrza, ale o to mi teraz nie chodzi. Spróbowałem ruszyć wskazówkę minutową w prawo, zgodnie z ruchem zegara, ale gdy w 2 miejscach zatrzymam wskazówkę, to zegar zamiast bić, to coś w nim zaczyna się szybko kręcić, a potem słychać taki klik, I dalej nic. Teraz pytanie, czy gdy będę niósł zegar do zegarmistrza to powiedzieć mu żeby włożył ten drucik do tych wskazówek, I że zegar nie bije, czy to zegar nie bije przez to że drucik nie jest w tych wskazówkach i nie ma żadnego problemu z tym gongiem czy czymśtam którym  ma bić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz będzie wiedział co włożyć (zapewne kołeczek stożkowy i podkładkę na oś minutową), a przede wszystkim będzie mógł zobaczyć ten zegar. Dzięki temu bez problemu dojdzie do tego, co mu dolega.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie, że jak kolega pisze, iż się kompletnie nie zna, by lepiej samemu nie kręcić wskazówkami i nie dłubać w mechanizmie. 

Wszystko wskazuje na to, że wszystko działa - bicie także. Zegarmistrz poprawi co trzeba, a także poinstruuje, co, jak i dlaczego. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi