Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zator

Bulova Lunar Pilot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamówiłem używany zegarek Bulova Lunar Pilot. W momencie otrzymania przesyłki chciałbym w miarę możliwości zweryfikować jego oryginalność. Na co zwrócić uwagę? Czy zetknął się już ktoś z podróbkami tego zegarka i jakie były różnice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się jeszcze z podróbką, ale to nie znaczy, że ich nie ma.

Generalnie występują dwie wersje: z datownikiem i bez.

Sekundnik na dolnej subtarczy skacze dwa razy na sekundę - to jest chyba najlepszy wskaźnik, bo raczej nikt nie będzie podrabiał mechanizmu do tego stopnia.

Szkiełko - patrząc z boku jest mlecznobiałe i wyraźnie wystaje nad kopertę.

Trzy subtarcze oraz ring wokół tarczy powinny być wyraźnie niżej

Na koronce powinno być logo

Wskazówka chronografu płynie po po tarczy.

Obejrzyj sobie na YT jak powinna wyglądać :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Zator napisał(-a):

Witam, zamówiłem używany zegarek Bulova Lunar Pilot. W momencie otrzymania przesyłki chciałbym w miarę możliwości zweryfikować jego oryginalność. Na co zwrócić uwagę? Czy zetknął się już ktoś z podróbkami tego zegarka i jakie były różnice?

Weź pod uwagę, że jest kilka wersji 45 mm i nowa 43 mm, nie zapominając o pierwowzorze. Szansa na podróbkę, którą trudno odróżnić praktycznie żadna, ze względu na specyficzny mechanizm kwarcowy. Tak jak Kolega @Sol opisał, sekundnik na małej tarczce (na godzinie 6) klika dwa razy na sekundę a sekundnik duży (stopera) prawie płynie (16 kliknięć na sekundę albo 8, kiedyś próbowałem to policzyć ;)). Nie zdziw się, że wskazówka na małej tarczce po prawej staje po kilku sekundach sama, mimo działającego stopera, to wynika z oszczędzania energii baterii a po zatrzymaniu stopera wskazówka ustawia się we właściwym miejscu wskazując dziesiąte sekundy w pomiarze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info.

"Nie zapominając o pierwowzorze" to powiem tak: pierwowzór był jednym z powodów dla których kupuję ten zegarek ale o jego zakupie (pierwowzoru) mogę zapomnieć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Zator napisał(-a):

Dzięki za info.

"Nie zapominając o pierwowzorze" to powiem tak: pierwowzór był jednym z powodów dla których kupuję ten zegarek ale o jego zakupie (pierwowzoru) mogę zapomnieć ;)

Podoba mi się seria reedycji Bulovy. Sam mam dwie: Lunara wersja na nato bez datownika i Stars and Stripes. W przypadku tego drugiego jest pierwowzór do kupienia na Chrono24 za 14k (z opłatami granicznymi). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek dziś dotarł, jest dużo ładniejszy niż na zdjęciach czy też jak go zapamiętałem, do tego w pełnym komplecie:) Już po dopasowaniu bransolety, pięknie leży.

Czy Bulova ma międzynarodową gwarancję? Mój egzemplarz jest z października 2021 więc jest nawet wciąż na gwarancji (co znaczy dokładniej 2+1, trzy lata gwarancji czy 2 lata + rok częściowej?). Kupiony we Włoszech - czy to problem? Co ile wypadało by wymieniać baterię co by nie zrobiła psikusa?

A z innej beczki, czy numer seryjny na pudełku oznacza sztukę czy nie oznacza nic konkretnego?

W dniu 15.02.2023 o 21:18, Paulus57 napisał(-a):

Podoba mi się seria reedycji Bulovy

Tak, zgadzam się. To świetny pomysł. Bardzo dobrze wykonane "oryginalne repliki" historycznych zegarków. Np. ja kupiłem Bulovę zamiast Omegi (na którą mnie nie stać ; ) ale cieszę się jak dziecko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zegar! Niech się nosi, ja miałem na pasku, gdybym miał na bransolecie to dalej byłaby u mnie. 

Edytowane przez Reborn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat. Jestem miłośnikiem marki Bulova, miałem już kilka, w tej chwili 2 sztuki w kolekcji, ale od zawsze podobał mi się Lunar Pilot.

Czy pomijając kwestię datownika, wykończenia (połysk, satyna) oraz wielkość 43mm i 45mm, biorąc pod uwagę tylko wersje na bransolecie, są inne różnice w referencjach?

96B258

96K111

96A299

Pierwowzór to jak pamiętam 43mm, bez datownika.

Którą polecacie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi