Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

trezio

A.Lange & Sohne

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam prosbę jako że zegarki tej niemieckiej firmy są moim zdaniem jednymi z najlepszych czasomierzy na świecie, chciałbym poznać Wasze zdanie na temat A.Lange a także to które Waszym zdaniem zegarki tej firmy zasługują na szczególna uwage i dlaczego?jakie mechanizmy stosuja czy sa ich własnej produkcji czy nie, proszę o jak najwiecej na temat, zapraszam do dyskusji...

Jestem tym co myślę...

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście moim faworytem jest Lange 1 Tourbillon, a z "tańszych" modeli Langenmatik Perpetual oraz Lange 1 TimeZone.

Jestem tym co myślę...

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w podanym przez Ciebie wątku bardzo mało na temat który poruszyłem...

Jestem tym co myślę...

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trezio napisał:

...jakie mechanizmy stosuja czy sa ich własnej produkcji czy nie...

Tak, A.Lange & Sohne stosuje własne mechanizmy takie jak, np:

Cal L.901.1/L.901.4

post-36-0-51168200-1330476410.jpg

53 kamienie, 21600 bph, regulowany w 5 pozycjach.

Dla mnie jednym z ciekawszych L&S jest Lange 1 Dual Time Zone, wygląda tak:

post-36-0-18777800-1330476412.jpg

lange1dualtimezonedekiel1ao.th.jpg

Podoba się :?: :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio
Podoba się :?: :)

Się jeszcze pytasz, cudo :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy:

Lange L 901- 30.4mm średnicy; 5.9mm grubości; 53 kamienie; 100 godzin rezerwy chodu

Lange L 902- 30.0mm średnicy; 6.0mm grubości; 29 kamieni; 36 godzinna rezerwa chodu

Lange L 911.2- 25.6mm średnicy; 3.2mm grubości; 30 kamieni; 48 godzinna rezerwa chodu

Lange L 941.1- 25.6mm średnicy; 3.2mm grubości; 21 kamieni; 45 godzinna rezerwa chodu

Wszystkie z tych mechanizmów posiadają naciąg manualny.

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj cudo tessio, cudo :!: :)

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lange używa ponadto:

L 921.4 (SAX-O-MAT), 30,4 mm średn., 5,55 mm grubości, 45 kamieni, rezerwa marszu - 46 godzin, 21.600 A/h, komplikacje: data

L 922.1 (Langematik Perpetual), 30,4 mm śred., 5,4 mm grub., 43 kamienie, rezerwa - 46 godz., 21.600 A/h, komplikacje: wieczny kalendarz, wskazanie 24-godz., faza księżyca, wskazanie noc/dzień.

L 001.1 (Lange Double Split), 30,6 mm średn., wysok. 9,45 mm, 40 kamieni, rezerwa chodu - 36 godz., 21.600 A/h, komplikacje: data, podwójny rattrapante dla godzin i minut.

L 951.1 (Datograph), 30,6 mm śred., wysok. 7,5mm, 40 kamieni, rezerwa - 36 godz., 18.000 A/h, komplikacje: data, chronograf.

Ponadto: L 931.3 (Cabaret); L 931.5 (Cabaret Mondphase); L 942.1 (1815 AUF und AB) i kilka wariantów powyższych kalibrów.

PS. Może by tak jednak połączyć temat z tym starszym o Lange: jestem zwolennikiem porządku i ładu na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze:

1. Kaliber Lange L1 (Latający tourbillon):

Lange_2005_L1Trblo.jpg

oraz

2. Fragment mechanizmu Lange "Pour le Merite" (też latający tourbillon):

Lange_2005_PLM.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.