Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michal3003

Seiko Elnix 0723-7000 renowacja tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. To mój 1 post na forum.

Posiadam Seiko Elnix Sg 0723-7000 i mam problem z tarczą widoczny na foto.
Kompletnie nie znam się na renowacji tarcz i chciałbym zapytać Was, co można na to poradzić? Chodzi o wytrcia, w sumie nie wiem czego "lakieru"? To jest jakaś wartwa ochronna?
Wiem, że najlepiej oddać tarczę do ludzi, którzy się na tym znają ale pytam z ciekawości Was. Fajnie gdyby ktoś się mógł wypowiedzieć.

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza w tym stanie ma dwa wyjścia. Nic nie robić albo wybrać się do zakładu, gdzie pomalują ja od nowa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze pytanie z innej beczki. Zdarzyła się Wam kiedyś awaria, że Seiko zmieniał datę co 48 godzin zamiast 24?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza ma szlif, więc majster musi wiedzieć co robi. Ja moge polecic p.Andrzeja Wojenke, ale musiałbyś mu wysłać fotki do oceny. Moim zdaniem: nie ma tragedii z tym aktualnym wyglądem. 

Twój Seiko to nie jest zwykły Elnix. To wersja SG (superior grade). Dużo rzadszy niż wykle Elnixy. Dokładność chronometeru, ale bez oficjalnej certyfikacji. Mechanizm 28800 bph. W dobrym stanie poszukiwany na rynku kolekcjonerów. Fajny zegarek, chętnie zobaczę więcej fotek.

2 godziny temu, michal3003 napisał(-a):

To jeszcze pytanie z innej beczki. Zdarzyła się Wam kiedyś awaria, że Seiko zmieniał datę co 48 godzin zamiast 24?

Może być problem z przeskakiwaniem jak padło kółko od zmiany daty. To pięta ahillesowa zegarków Seiko z tego okresu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi