Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Marseal

Pierwszy grawerowany zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Jako początkujący grawer postanowiłem w końcu podjąć się próby grawerowania zegarka.Zakupiłem z Ali bransoletę z kopertą:
H6acd21b255674cd2b85ef3555a929169M.jpg.1c4922a3650c6db88a27b0744241b069.jpg

Koperta 40mm, mechanizm jaki docelowo będzie włożony to Miyota8215

Póki co jestem na etapie projektowania graweru. Wstępna najtrudniejsza część czyli projektowanie graweru na "secondary bezel" (nie wiem jak to się po polsku nazywa :( ) już zakończony. W najbliższych tygodniach dokończę projekt tarczy, uszu i bransolety i zabiorę się za pierwsze próby.
a2copy.thumb.jpg.3f56504f6ddcb9c3ec199cb63cf66da4.jpg549528789_a2copy(1).thumb.jpg.157485f4dc5cf934233884bd13494fc8.jpg:)

Pozdrawiam,
Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręcznie będziesz grawerował? to znaczy bez maszynki ?

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam elektrycznej grawerki w stylu Pulsegraver. Coś podobnego do grs lub airgraver, tylko na prund z użyciem solenoidu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja graweruję ręcznie od 36 lat i tym na powietrze próbowałem i niestety nie idzie mi tym grawerować, zresztą Amerykanie w swojej rozpisce piszą że jak ktoś całe życie ręcznie graweruje to raczej nie będzie się mógł przyzwyczaić i to prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem niestety o jakiej rozpisce mowa - ale chętnie się dowiem jeśli mnie nakierujesz.
36 lat to szmat czasu. A nawyki są trudne do zmiany więc w pełni rozumiem.

W między czasie (jak czekałem na zatwierdzenie posta) dokończyłem rysunek tarczy oraz uszu. Teraz jeszcze boki, i koperta będzie skończona. Zostanie jeszcze bransoleta i pewnie w maju ruszę z projektem.
1270240494_a2copy(1).thumb.jpg.504ce66dc0018a4c6037fd26041ada19.jpga2copy.thumb.jpg.8d21dee8b12885e46b86737a6029a26f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj a czy nie jest to przerost formy nad treścią? Szczególnie tarcza? czy nie powinny te akanty być delikatniejsze, czy nie powinno być więcej "powietrza" Poza tym jest duża powtarzalność wzoru i staje się monotonny

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo jak patrzyłem to bardzo często wzór jest formą duplikacji po ćwiartce.  Jeśli natomiast chodzi o styl, to myślę że masz na myśli arabeskę. Jej jeszcze nie umiem, natomiast o samym wzorze - kwestia gustu. Dla mnie to ma być wprawa w grawerowaniu nowego typu materiału - nowe krzywizny, cienka tarcza etc. Nad rozwojem stylu i wzronictwa ponownie skupię się  w okresie czerwiec-sierpień, chociaż wspomniana arabeska póki co do mnie nie trafia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2023 o 17:14, Marseal napisał(-a):

Projekt ukończony, czas zacząć grawerować.

:)calosc.thumb.jpg.b2503ce972e0c0c043e70cad6c313261.jpg2.thumb.jpg.b22dff1da37bba74ab611e6292104857.jpg1.thumb.jpg.f1826f0649328ec4a5d54c8709f72477.jpg

co wyszło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi