Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Henropl

Koperta i tarcza Delbana, a w środku...?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No więc w szufladzie "od zawsze" pałęta się Delbana w bardzo ładnym stanie, rok produkcji (nawet przybliżony) nieznany, historia również. Na zdjęciach widzicie dekiel i tarczę. A po otwarciu zegarka oczom ukazuje się werk - cieszy jego bardzo dobry stan (przynajmniej wizualny), martwi "tajemniczość". Google pokazuje, że werki Delbany są/były zawsze (?) jakoś oznakowane, a tu kicha, bo: 1. nie ma żadnych oznakowań nawiązujących do marki - jest tylko lakoniczne "swiss made, 17 jewels", 2. werk wygląda inaczej niż wszystkie delbanowe mechanizmy, które udało mi się zobaczyć w internecie. Nie potrafię tego określić fachowo, ale gołym okiem laika widać duże różnice konstrukcyjne. Nawet ja - z moją bardzo mizerną wiedzą na temat mechanizmów zegarkowych - nie dostrzegam tu niczego, co usprawiedliwiałoby napis "incabloc" na deklu...

Na wewnętrznej stronie dekla nie ma żadnych dodatkowych adnotacji od ewentulanych zegarmistrzów, którzy coś przy tym zegarku robili. Jest pewne, że ten zegarek nie widział żadnego serwisu przez co najmniej ostatnie 30 lat, a wcześniej - nie wiadomo.

Oczywiście nie mam złudzeń, że ten zegarek to jakiś biały kruk, który odmieni moje życie, ale z czystej ciekawości proszę o informację: co to za mechanizm i czy możliwe jest, że faktycznie jest oryginalny w tym konkretnym zegarku? Jaki mniej więcej jest rok produkcji (na podstawie tarczy)? Z góry dziękuję. 

Delbana dekiel.jpg

Delbana tarcza.jpg

Delbana werk.jpg

Edytowane przez Henropl
brakująca informacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi