Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Martenzyt111

Synchronizacja ilości bicia zegara w stosunku do wskazania godziny na tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zegar mi stanął a jak go z powrotem nakręciłem to bije inną ilość razy niż wskazuje godzinę. Co robić?

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nic nie dłubałeś to wystarczy palcem przesunąć wskazówkę GODZINOWĄ ! do przodu lub tyłu, minutowej niewolno cofać z 12 na 11 czy niższą godzinę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej, to wskazówka godzinowa. Nie wiem, jak ten mechanizm ma, bo w niektórych, to jest jeszcze dźwigienka do ustawienia bicia. Wówczas można ustawić, by o pełnej godzinie, było pełne wybijanie, a o półgodzinach, połówki. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, PM1122 napisał(-a):

Najprościej, to wskazówka godzinowa. Nie wiem, jak ten mechanizm ma, bo w niektórych, to jest jeszcze dźwigienka do ustawienia bicia. Wówczas można ustawić, by o pełnej godzinie, było pełne wybijanie, a o półgodzinach, połówki. 

przecież napisałem że godzinową można cofnąć do godziny która wybija i sprawdzić po kolei czy wybija wszystkie na daną godzinę🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, graver napisał(-a):

przecież napisałem że godzinową można cofnąć do godziny która wybija i sprawdzić po kolei czy wybija wszystkie na daną godzinę🙄

Zgadza się :)

Czyli, jak dwóch pisze to samo, to pewnie tak jest. 

Jak każdy co innego, to nie wiadomo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2023 o 18:12, graver napisał(-a):

Jeżeli nic nie dłubałeś to wystarczy palcem przesunąć wskazówkę GODZINOWĄ ! do przodu lub tyłu, minutowej niewolno cofać z 12 na 11 czy niższą godzinę. 

Na pewno mogę siłowo przesuwać wskazówkę godzinową do przodu lub do tyłu i nie zepsuje zegra? Dobrze rozumiem?

Edytowane przez Martenzyt111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, PM1122 napisał(-a):

Nie rozumiem. Czy mam regulować zegar wskazówką godzinową? Połówki bije jak należy w wpół do ... , źle wybija pełne godziny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2023 o 20:22, Wagro56 napisał(-a):

Wymuszanie bicia tą dziwigenką (zaznaczoną na zdjęciu) cały czas wybija tą sam liczbę. Nie się nie zmieniania do moment kiedy na zegarze nie zmnieni się godzina ale wtedy  za każdy razem różnica pomiędzy wskazaną godziną a i lością bić zostaje taka sama czyli ciągle zła

zegar.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Martenzyt111 napisał(-a):

Nie rozumiem. Czy mam regulować zegar wskazówką godzinową? Połówki bije jak należy w wpół do ... , źle wybija pełne godziny 

Witaj, Nic się nie zepsuje jak będziesz przesuwał godzinową ona nie jest zsynchronizowana z mechanizmem po prostu jest tylko wciśnięta, natomiast jak napisałem wskazówka minutowa jest zsynchroniowana i jak cofniesz z 12 na 11 to pogniesz uszkodzisz mechanizm. Nie napisałeś jak wybija pełne godziny obracaj wskazówką minutową tylko w prawo i parz jak wybija cały cykl 12 godzin, weź kartkę i notuj niezależnie od pozycji godzinowej, jeżeli prawidłowo będzie wybijał cały cykl, szczególnie pod koniec cyklu czyli z 12 tej na pierwszą to: jeżeli wybił Ci godzinę 1 -szą  a wskazówka godzinowa jest na  11 tej to przesuń wskazówkę godzinową  na pierwszą godzinę i sprawdź cały cykl 12 godzin czy dobrze wybija, jeśli źle to prawdopodobnie masz w mechaniźmie tzw suwak z takimi żąbkami, widać go od strony tarczy i on jest przestawiony. Dawno nie naprawiałem takiego mechanizmu więć może koledzy coś Ci podpowiedzą jak poprawnie nastawić by prawidłowo działał.

Edytowane przez graver
korekta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka godzinowa jest wsuwana na lekki ścisk , na taką tulejkę na osi i można ją obrócić na żądaną godzinę . Zwykle stawia mały opór , ale z czasem , albo robi się całkiem luźna , albo jest ciężka do ruszenia  ( to wówczas , gdy nieruszana , jest jakby przyklejona , lub kiedyś zegarmistrz wymienił ją na zbyt ciasną . ) 

Normalnie , to powinno się ją ruszyć ... nooo , czasami z lekkim trudem .  Jeśli jednak nie chce drgnąć i czuć , że można prędzej zęby kół wyłamać , to lepiej do zegarmistrza , 

Ps. ... domyślam się , że w tym mechanizmie jest taka ,, gwiazdka" która odpowiada za wybijanie godzin .... nierówno nakręcony zegar i tak wyszło , że jeden raz się nie przekręciła . To bardzo rzadko , ale czasami się zdarza . Można ją przekręcić o jedno ,, kliknięcie" w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara . Ale to jest pod tarczą , więc słaby dostęp . Więc i tak trzeba ruszyć wskazówką , albo nawet je zdjąć , gdy godzinowa jest zbyt mocno osadzona -spasowana na tulejce.

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi