Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ciesiu

G-Shock 6900 uszkodzony

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Przede wszystkim to mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Mam pewien problem, pomyślałem, że może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc

Jestem posiadaczem zegarka Casio G-Shock DW-6900(S?), niemal tak starego jak ja sam. Zegarek przez wszystkie lata służył bez zarzutu, no ale chyba w końcu go załatwiłem

Prawdopodobnie zawaliłem kwestię uszczelki (krzywo przyłożyłem?) wymieniając baterię i podczas pływania do zegarka dostało się trochę wody. Moja własna głupota, nie mam do nikogo o to pretensji. Zegarek rozebrałem i osuszyłem, no ale problem pozostał.

Po zamontowaniu baterii i zwarciu AC zegarek się uruchamia i wydaje się "działać", natomiast wygląda na to, że ekran zakończył swój żywot (zapalają się tylko niektóre segmenty - patrz zdjęcia).

Zegarek ma dla mnie sporą wartość zarówno praktyczną (od wielu lat moje daily) jak i sentymentalną (tak jak wspominałem, zegarek jest niewiele młodszy ode mnie, wcześniej nosił go mój tata)

Zakładam, że naprawa czegoś takiego nie jest możliwa, stąd pytanie, czy ktoś z Was ma może "wolny" mechanizm od takiego G-Shocka, który byłby skłonny odsprzedać?

Z tego co się zorientowałem to mechanizm to moduł 1557, montowany właśnie w niektórych DW-6900 oraz DW-002

Jeśli temat powinien znaleźć się w jakimś innym dziale (technicznym? handlowym?), to uprzejmie proszę o przeniesienie

Dzięki i pozdrawiam

IMG_20230815_222410231_HDR.jpg

IMG_20230815_222220269.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pokazujesz nie jest modulem od 6900. Daj zdjecie dekla zegarka

Edytowane przez Lawnowerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Lawnowerman napisał(-a):

To co pokazujesz nie jest modulem od 6900. Daj zdjecie dekla zegarka

Był taki moduł 1557 montowany w 6900S z lat 90', czyli vintage:

https://www.swiatzegarkow24.pl/3950-dw-6900s-8v-rok-1996

Może poszedł wyświetlacz, a może moduł Ci się rozwarstwił przy wymianie baterii i "gumki" przewodzące wyświetlacza nie przewodzą bo nie stykają.

Od góry wdała się jakaś korozja, patyna - zegarek pewnie jest nieszczelny z racji wieku, górne śrubki powinny być srebrne jak dolne, i ten nalot widać, że rozprzestrzenia się już na prawy górny narożnik wyświetlacza.

Masz trzy wyjścia: 

-rozłożyć moduł i złożyć go ponownie, użyć płynu "kontakt"

- wysłać do zegarmistrza z linka,

- szukać sprawny zegarek z tym modułem na dawcę modułu, bo moduł na 99% nie jest już produkowany.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi