Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Enkil

TORII

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Pozwoliłem sobie na napisanie recenzji zegarka, który mam już chyba ponad rok i nieprzerwanie mi się podoba, oraz z przyjemnością go zakładam przy każdej okazji, traktując go jako klasyczny zegarek garniturowy. Nosiłem się z zamiarem napisania tej recenzji od dłuższego czasu, lecz jako, że nigdy recenzji zegarka nie pisałem, miałem obawy, czy zrobię to prawidłowo - no cóż  recenzja nie jest zbyt długa więc mam nadzieję, że nie będzie zbyt wielu błędów i pomyłek do wytknięcia. Liczę na komentarz, jeżeli ktoś zdecyduje się poniższy tekst przeczytać.

Pierwsza fotografia pochodzi ze strony sklepu Swiss, pozostałe są mojego autorstwa, co zapewne będzie widać.

torii2.png.fa9243988cfe9b31057381968fee3084.png

Toorii Model Daichi B30BM.BB to wyjątkowy zegarek oferowany w Polsce w sieci sklepów „Swiss” jako model damski; moim zdaniem świetnie sprawdza się również jako klasyczny zegarek do garnituru dla mężczyzny. Ta japońska marka zegarków, choć stosunkowo nowa, wydaje się nawiązywać do głębokich korzeni kultury i mitologii Japonii, co nadaje jej produktom wyjątkowy charakter.

Zegarek który kupiłem i z przyjemnością noszę, wyróżnia się czarną kopertą i tarczą, zaś na kwadratowej tarczy znajdują się indeksy tworzące idealny okrąg, co nadaje mu nowoczesny i intrygujący wygląd. Szkiełko z powłoką szafirową, które chroni tarczę, nie tylko dodaje elegancji, ale także gwarantuje wytrzymałość na zarysowania, co jest dużym plusem.

IMG_20231004_204109.thumb.jpg.9080999cbba18c95f406248bb4e46a1e.jpg
Stalowy pasek typu mesh w kolorze czarnym w połączeniu ze stalową, czarną kopertą dodaje zegarkowi ekskluzywnego charakteru. Zaś precyzyjny, ładnie wykończony kwarcowy mechanizm Miota, w kolorze złotym działa dokładnie, co jest kluczowe w zegarku codziennym. Nazwa „Toorii”, odnosząca się do japońskiej mitologii i kultury, dodaje temu zegarkowi dodatkowego znaczenia. Torii to symboliczna brama oddzielająca świat materialny od duchowego, co może symbolizować połączenie tradycji z nowoczesnością. Symbol bramy Torii możemy znaleźć na dekielku, jak również na ładnie wykonanej koronce, oraz na zapince bransoletki.

IMG_20231004_202548.thumb.jpg.3144e6ee27bdcdfd8b34ee35397ed289.jpg

IMG_20231004_202444.thumb.jpg.85ddc761f413c3b11a41d78b2ff701b3.jpgIMG_20231004_204011.thumb.jpg.4960757da3e75bb23a8a9ee75bbe5ba5.jpg

Toorii  Daichi choć początkowo kierowany do kobiet, świetnie sprawdza się w roli klasycznego męskiego zegarka do garnituru. Jego minimalistyczny design i uniwersalna kolorystyka czynią go idealnym dodatkiem do męskiej garderoby.

torii.thumb.jpg.8a7b761b508ad7cbcaedcb5b3842d535.jpg

Podsumowując, Toorii Model Daichi B30BM.BB to zegarek, który łączy w sobie nowoczesny design, solidność wykonania, precyzyjny mechanizm kwarcowy oraz głębokie odniesienia do japońskiej mitologii. To zegarek, który z pewnością przyciąga uwagę i może być doskonałym wyborem zarówno dla eleganckich pań, jak i mężczyzn, którzy cenią sobie klasykę i precyzję.

IMG_20231004_204109.thumb.jpg.9080999cbba18c95f406248bb4e46a1e.jpg

torii1.thumb.jpg.e89d24098df4d079a34e7aaebac86782.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz mały nadgarstek to rzeczywiście całkiem ładny. Ale 30 mm x 30 mm w dzisiejszych czasach to troche mało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory jedyny męski zegarek w podobnych wymiarach i kształtach który czasem nosiłem to była rakieta kostka na werku 2209. Jednak pomimo ładnego (moim zdaniem) wyglądu, rakieta była mało noszona bo szkoda mi nosić obiekt kolekcjonerski :)

lubię takie małe zegarki, czasem noszę też zwiezdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytało się dobrze, ale brakuje mi, np. wymiarów?

Ps.

Pozwolę sobie wkleić Twoją recenzję dla kolegi, który szuka małego garniturowca w dziale jaki zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi