Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztof Skórka

Drukarka 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup drukarki 3D, głównie moja nastolatka będzie z niej korzystać, ale dobrze, żeby nie była całkiem zabawkowa (może i mnie się przyda).

W sieci jest mnóstwo stron i rankingów, ale wolę zdać się na Wasze praktyczne porady. Na co zwracać uwagę (technologia, obszar roboczy, coś jeszcze?). Taka z zamykanym obszarem będzie chyba lepsza?

Budżet 1000 - 2000 zł, lepiej przy dolnych widełkach, chyba, że zrobi to różnicę.

Z góry dziękuję za wszystkie porady/propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam wielkiego doświadczenia, czasami zdarzało mi się drukować coś na Anycubic I3 Mega i ogólnie jest ok - znajmy kilka lat temu miał bardziej budżetową-zabawkową - za każdym razem kłopoty z sztywnością konstrukcji przez co druk się rozjeżdżał etc. Co do technologii i obszaru roboczego - zależy co chcesz drukować. Jeśli małe elementy z drobnymi szczegółami to żywica fotoutwardzalna - ale podobno śmierdzi strasznie - w końcu żywica. FDM z PLA nie ma tragedii, u mnie stała (na razie nie drukuję) w gabinecie, rano odpalałem druk, po powrocie z pracy w pokoju nie było tragedii żeby trzeba było wietrzyć, czuć zapach ale w granicach rozsądku. Zamykany obszar roboczy tak ale w celu stabilizowania temperatury - w tych tańszych stoły nie mają izolacji, PLA potrafi się odkleić a do ABS to już chyba wogóle będzie problem podejść bez izolowanego stołu i zamkniętej komory. PLA miałem jakieś tanie ale przedewszystkim świeże - ciągnie wilgoć z powietrza i po pół roku leżenia raczej do niczego nie będzie się nadawać. A dalej to zabawa z parametrami druku w programie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup dokonany, więc podzielę się doświadczeniem. Odpytałem kilku specjalistów, w tym jednego, który „siedzi” w drukarkach od czasu kiedy jedną wykonał samodzielnie w ramach dyplomu. Większość w tym budżecie zarekomendowali produkt firmy Bambu Lab. Ich najtańsza drukarka (A1 mini) kosztuje 300$ (uwaga: należy zamawiać przez stronę producenta, bo na allegro są ceny x 2) i ma najlepszy stosunek ceny do jakości. W międzyczasie pojawiła się nowość dla początkujących, A1 i na tę się zdecydowałem. Przesyłka przyszła z magazynu w Niemczech (brak jakichkolwiek dopłat), drukarka jest bardzo solidna, widać dobrą jakość materiałów. Montaż i konfiguracja zajęły niecałą godzinę, a po kilku następnych córka cieszyła się wydrukowanym smokiem, którego każde ogniwo swobodnie się rusza, dla mnie to także fenomenalna sprawa. Wróżę wiele godzin dobrej zabawy.

IMG_5859.jpeg

IMG_5860.jpeg

IMG_5868.jpeg

IMG_5873.jpeg

Edytowane przez Christo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi