Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michal12345

Junghans - po raz drugi

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy! Bardzo dziękuję za wcześniejszą pomoc z identyfikacją Junghansa i ciekawą dyskusję. Wrzucam dwa ostatnie zegary z prośbą o identyfikację. W pierwszym podejrzenie wzbudza tarcza. Drugi model wydaje się być idealny. Dziękuję wszystkim za pomoc!

jung_sec.jpg

jung_sec2.jpg

jung_sec3.jpg

jung_sec4.jpg

jung_sec5.jpg

jung_kap1.jpg

jung_kap2.jpg

jung_kap3.jpg

jung_kap4.jpg

jung_kap6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chyba masz rację, że drugi lepszy - nie kombinowany. Jak widać, mechanizm z końcówki 1906 roku. Nie mam teraz katalogu by go wyszukać , bom w pracy. 

Ale wskazówki takowe bywały, a i tarcza z takimi zdobieniami chyba także. Widać, że nawiązują do wyglądu skrzyni. 

Pierwszy, to tarcza jest raczej OK , tyle że ma plamę. Chyba będzie trzeba kupić pastę srebrzącą i to poprawiać. A powiem, że z tym nie tak prosto i niejeden pogorszył, zamiast poprawić. 

Mechanizm, jest za to ciekawy. Takiego jeszcze nie widziałem i nie wiem czyj on jest - ale ja nie wszystkie mechanizmy znam. 

Zastanawiające jest to, że wieszak jest przykręcony tylko czterema wkrętami, a w pozostałych miejscach, nie ma nawet śladu. Owszem, czasami nie wszystkie wkręty dawano. 

PS...., jak dobrze pamiętam, to na prezent.... Więc drugi, chyba lepiej się prezentuje i raczej bezproblemowy. 

Pierwszy - to mały problem już na wstępie ( tarcza ). 

Ale to Twój wybór, Twoja decyzja. 

Poczekaj - może koledzy coś konkretniej napiszą. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, PM1122 napisał(-a):

Chyba masz rację, że drugi lepszy - nie kombinowany. Jak widać, mechanizm z końcówki 1906 roku. Nie mam teraz katalogu by go wyszukać , bom w pracy. 

Ale wskazówki takowe bywały, a i tarcza z takimi zdobieniami chyba także. Widać, że nawiązują do wyglądu skrzyni. 

Pierwszy, to tarcza jest raczej OK , tyle że ma plamę. Chyba będzie trzeba kupić pastę srebrzącą i to poprawiać. A powiem, że z tym nie tak prosto i niejeden pogorszył, zamiast poprawić. 

Mechanizm, jest za to ciekawy. Takiego jeszcze nie widziałem i nie wiem czyj on jest - ale ja nie wszystkie mechanizmy znam. 

Zastanawiające jest to, że wieszak jest przykręcony tylko czterema wkrętami, a w pozostałych miejscach, nie ma nawet śladu. Owszem, czasami nie wszystkie wkręty dawano. 

Dziękuję! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No darujcie, ale ta druga korona to pure homemade i drzwiczki/klapkę zajumał ktuś. :(

1957141500_Image001.thumb.jpg.269be1ee09464d32f0b7afc606603724.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ooo 😯

.... To kolega ma pecha. W każdym jest coś nie tak. 

A już myślałem, że trafił się dobry. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z poprzedniego tematu był najlepszy.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Anansi napisał(-a):

Ten z poprzedniego tematu był najlepszy.

I myślę, że tego wybiorę. Jeszcze raz dziękuję Panowie. Bez was wpadłbym w maliny (i to nie raz) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi