Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Borman... Glashutte :) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mały update - po 2 dniach zegarek pokazuje dobrą godzinę - żadnej dużej odchyłki nie stwierdzam.

Rodzina entuzjastyczna - zegarek się podoba i zebrał pozytywne recenzje.

Pamiętam czasy, kiedy za tą kasę (ale wówczas więcej wartą) można było kupić np Burana czy VE, ale to se ne vrati…

Jak werdykt po ochłonięciu z emocji pierwszego zakupu na aliexpress?

Bardzo pozytywny. Nie że zegarek mnie jakos bardzo zaskoczył. Jest taki, na jaki liczyłem. Fajny i wystarczająco dobrze zrobiony. 

I na pewno nie ostatni, bo zostały mi jeszcze tourbillon, microrotor i fazy księżyca ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Mały update - po 2 dniach zegarek pokazuje dobrą godzinę - żadnej dużej odchyłki nie stwierdzam.

Rodzina entuzjastyczna - zegarek się podoba i zebrał pozytywne recenzje.

Pamiętam czasy, kiedy za tą kasę (ale wówczas więcej wartą) można było kupić np Burana czy VE, ale to se ne vrati…

Jak werdykt po ochłonięciu z emocji pierwszego zakupu na aliexpress?

Bardzo pozytywny. Nie że zegarek mnie jakos bardzo zaskoczył. Jest taki, na jaki liczyłem. Fajny i wystarczająco dobrze zrobiony. 

I na pewno nie ostatni, bo zostały mi jeszcze tourbillon, microrotor i fazy księżyca ;)

Najtańszy tourbillon to Aesop. Koszt w promocji ok. 1k zł. Microrotor to tylko Lobinni, koszt podobny, może da się zejść do 900 zł. Z fazami Księżyca najtaniej Sugess, tu ostatnio był do wzięcia za ok. 450 zł. Możesz też pozostać Bormanowi (przez jedno N!!). ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Najtańszy tourbillon to Aesop. Koszt w promocji ok. 1k zł. Microrotor to tylko Lobinni, koszt podobny, może da się zejść do 900 zł. Z fazami Księżyca najtaniej Sugess, tu ostatnio był do wzięcia za ok. 450 zł. Możesz też pozostać Bormanowi (przez jedno N!!). ;) 

Tak, mikrorotor Lobinni jest cudny. 
Sugess z gwiezdzistą tarczą to tez fajna rzecz.

Co do Aesopa - to jest chyba ten mechanizm, który mi się nie podoba.

Akurat z tourbillonem to będzie kłopot, bo te, co mi się podobają to koszt ok 5kzł. A tez nie chcę kupować najtańszego byle tylko mieć. Chcę fajnego ;)

Najgorsze, że ja miałem zegarek SeaGull z fazą księżyca, na tym właśnie mechanizmie. Fajny był zegarek, tylko strasznie mnie wkurzał napis „BIG DATE” na tarczy i go (tanio) sprzedałem. A szkoda…

Co do Bormana z fazą księżyca - pięknie wykończony zegar i fajny 80-godzinny mechanizm, natomiast nie bardzo podoba mi się duże okno z wielkim księżycem oraz to, że to ponoć po prostu datownik, czyli cykl ma 31 dni…

Natomiast ten mechanizm to bym chciał o wiele bardziej niż ST-25

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, pmwas napisał(-a):

Tak, mikrorotor Lobinni jest cudny. 
Sugess z gwiezdzistą tarczą to tez fajna rzecz.

Co do Aesopa - to jest chyba ten mechanizm, który mi się nie podoba.

Akurat z tourbillonem to będzie kłopot, bo te, co mi się podobają to koszt ok 5kzł. A tez nie chcę kupować najtańszego byle tylko mieć. Chcę fajnego ;)

Najgorsze, że ja miałem zegarek SeaGull z fazą księżyca, na tym właśnie mechanizmie. Fajny był zegarek, tylko strasznie mnie wkurzał napis „BIG DATE” na tarczy i go (tanio) sprzedałem. A szkoda…

Co do Bormana z fazą księżyca - pięknie wykończony zegar i fajny 80-godzinny mechanizm, natomiast nie bardzo podoba mi się duże okno z wielkim księżycem oraz to, że to ponoć po prostu datownik, czyli cykl ma 31 dni…

Natomiast ten mechanizm to bym chciał o wiele bardziej niż ST-25

Z tymi fazami to trzeba dokładnie przeprowadzić wywiad, czy to rzeczywiście cykl Księżyca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz - umówmy się, ze go gadżet. Chodziło o to, żeby zegarek był ciekawy i jest, tylko do mnie jego wygląd nie „gada”. Ani wielkie okno księżyca, ani kształt wskazówek… 

Jest to ładny zegarek, ponoć fajnie wykonany (jest recenzja na YT), ale Sugess z tarczą jak rozgwieżdżone niebo i wskazaniem fazy pokrytym lumą to moim zdaniem designerskie cudo. Choć pewnie trzeba ocenić na żywo.

Natomiast nie kocham ST-25.

Owszem, to estetyczny mechanizm, ale sam w sobie mało ciekawy. Trochę jak ten w moim Bormanie.

Myślę zatem, że się na Sugessa skuszę, ale to za chwilę. Dyć się nie poli :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek spóźnia kilka sekund na dobę. Wynik zupełnie dobry. Póki co nie musiałem go jeszcze przestawiać od rozruchu :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - dzisiaj nakręcałem Parnisa…

Borman jest wykonany dużo lepiej. Koperta Parnisa w bezpośrednim porównaniu wyglada biednie, wykończenia zdecydowanie gorsze. 

Im dłużej to noszę, tym bardziej uważam, że za te nędzne pieniądze to bardzo dobry zegarek. 

Sugessa zamówiłem. Nie wytrzymałem. Nie było co czekac - już się nauczyłem, ze jak coś codziennie za mną chodzi, to trzeba kupić, bo i tak kupię.

Przekonała mnie recenzja z YT, choć recenzowany egzemplarz… był zepsuty 🤣

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmwas napisał(-a):

BTW - dzisiaj nakręcałem Parnisa…

Borman jest wykonany dużo lepiej. Koperta Parnisa w bezpośrednim porównaniu wyglada biednie, wykończenia zdecydowanie gorsze. 

Im dłużej to noszę, tym bardziej uważam, że za te nędzne pieniądze to bardzo dobry zegarek. 

Sugessa zamówiłem. Nie wytrzymałem. Nie było co czekac - już się nauczyłem, ze jak coś codziennie za mną chodzi, to trzeba kupić, bo i tak kupię.

Przekonała mnie recenzja z YT, choć recenzowany egzemplarz… był zepsuty 🤣

Popoluj na tourbillona. Od 1. czerwca będą duże zniżki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Popoluj na tourbillona. Od 1. czerwca będą duże zniżki.

Chyba najpierw mikrorotor.

Tourbillony mają ten problem, ze mnie naprawdę podobają się te za 4-5 tysięcy. A nie kupię czegoś, co mi się nie podoba, bo nie będę nosił ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, pmwas napisał(-a):

Chyba najpierw mikrorotor.

Tourbillony mają ten problem, ze mnie naprawdę podobają się te za 4-5 tysięcy. A nie kupię czegoś, co mi się nie podoba, bo nie będę nosił ;)

Za taką kwotę to możesz kupić już podwójnego. Myślę, że za około 500-600 USD są fajne, ale to już sam musisz zaakceptować, gust to gust. 

Może ten Ci się spodoba. Tu będzie zniżka od ceny na kod 88,88 USD. Powinno wyjść z opłatami około 2200-2300.

https://pl.aliexpress.com/item/10000073017243.html?spm=a2g0o.cart.0.0.7257452ccm9tyV&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym to poczekam…

To już są takie rzeczy, ze wolę zapłacić więcej a mieć to, co mi się autentycznie spodoba. 
Najchętniej Beijing - z sentymentu i do kompletu z BeiHai, ale - cholera - drogo…

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, pmwas napisał(-a):

Z tym to poczekam…

To już są takie rzeczy, ze wolę zapłacić więcej a mieć to, co mi się autentycznie spodoba. 
Najchętniej Beijing - z sentymentu i do kompletu z BeiHai, ale - cholera - drogo…

Jasne, ale Sugess to dobry produkt a klasyczny wygląd dodaje dostojności zegarkowi. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Jasne, ale Sugess to dobry produkt a klasyczny wygląd dodaje dostojności zegarkowi. ;) 

To może być całkiem ładny zegarek, ale musiałbym przymierzyć, a nie chce się bawić w odsyłanie. 
Patrząc na zdjęcia - jest ładny, ale nie budzi zachwytu ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pmwas napisał(-a):

To może być całkiem ładny zegarek, ale musiałbym przymierzyć, a nie chce się bawić w odsyłanie. 
Patrząc na zdjęcia - jest ładny, ale nie budzi zachwytu ;)

Ja mam już jednego tourbillona (carousell) w pozłacanej kopercie i pstrokatą (kosmiczną) tarczą, dlatego dla równowagi moich zbiorów planuję dopełnienie klasycznym tourbillonem z białą tarczą a koperta raczej rose-gold. I ten pasuje, ale cena już trochę dla mnie za duża jak na chińczyka, przy tym poziomie cenowym raczej jakiś szwajcar albo japończyk będzie miał pierwszeństwo. Nadal nie mam Tissota, Longinesa, czy Balla i to będzie w bliższych planach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja mam już jednego tourbillona (carousell) w pozłacanej kopercie i pstrokatą (kosmiczną) tarczą, dlatego dla równowagi moich zbiorów planuję dopełnienie klasycznym tourbillonem z białą tarczą a koperta raczej rose-gold. I ten pasuje, ale cena już trochę dla mnie za duża jak na chińczyka, przy tym poziomie cenowym raczej jakiś szwajcar albo japończyk będzie miał pierwszeństwo. Nadal nie mam Tissota, Longinesa, czy Balla i to będzie w bliższych planach.

Wlasnie.., przy tych cenach to już jest pytanie czy chinski tourbillon czy zupełnie przyzwoity Szwajcar. Tylko przyzwoite zegarki już mam (nie, ze dużo, ale mam), a tourbillona nie…

Marzyłby mi się taki:

IMG_2157.thumb.png.addef0deacd9ca322dc8c0d894ee12c4.png

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, pmwas napisał(-a):

Wlasnie.., przy tych cenach to już jest pytanie czy chinski tourbillon czy zupełnie przyzwoity Szwajcar. Tylko przyzwoite zegarki już mam (nie, ze dużo, ale mam), a tourbillona nie…

Każdy z nas ma swoją strategię w kolekcjonowaniu zegarków, która jest zwykle kompromisem, między zasobnością portfela a upodobaniami, no i wyborem jakość a ilość. Zdecydowana większość Kolegów na Forum preferuje wspinaczkę cenową, czyli drogo i raczej mało, ja jestem tego zaprzeczeniem. Staram się mieć jak największy wachlarz rodzajów, co siłą rzeczy trzyma mnie na raczej niskim pułapie cenowym. Niemniej potrafię się cieszyć zegarkami także za kilkadziesiąt złotych a stopniowo może dobiję do jakiegoś Tudora, Omegi albo Zenitha. Jak starczy życia i pieniędzy. :) 

Byłbym zapomniał o GRAND SEIKO! ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie strategii brak. Na żywioł, co mnie akurat zainteresuje.

Tak w przypadku nowych jak i starych.

Mialem kiedyś pomysły, jak np tylko Sława, albo tylko USA, ale… przecież stare szpindlaki tez są fajne. 

Ja się cholernie szybko nudzę. Nie lubię stałości. Nie lubię stałego porządku tygodnia, jeżdżenia tylko jednym autem przez 30 lat, noszenia jednego zegarka.

Jak mnie coś oczaruję, potrafię np przesłuchać utwór muzyczny 20 razy, by potem się znudzić i odkryć go ponownie po latach.

To już było, to już widziałem, teraz chcę nowe.

Totalne przeciwieństwo mojego dziadka, który nosił jeden zegarek przez około 40 lat, tylko mu musiałem kopertę nową (tzn mniej zużytą) skolowac, bo dekiel wypadał od wytarcia brzegów… 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powoli(?) się zbliżam do 150 i coraz częściej pojawia się myśl, by dokonać selekcji a za sprzedane kupić coś z tych droższych, które mam na liście. Moja lista jest bardzo długa i są dwa podstawowe czynniki decydujące, co kupię. Najbardziej tzw. okazja cenowa, czasami coś wpadnie niespodziewanie w oko i to nawet spoza planów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.05.2024 o 18:47, mario1971 napisał(-a):

Zegarek bez polotu - na szczęście niczego nie przypomina...

No kurna…

IMG_2159.thumb.png.cef71d4d327f72299f69a2a44d978064.png

jednak Chińczycy zawsze podpieprzą design 😂

Ale wskazowki Bormana podobają mi się bardziej.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, pmwas napisał(-a):

No kurna…

IMG_2159.thumb.png.cef71d4d327f72299f69a2a44d978064.png

jednak Chińczycy zawsze podpieprzą design 😂

Ale wskazowki Bormana podobają mi się bardziej.

Oj tam, sprzedasz Bormana dołożysz 50k i będzie Jacek Drozd. :) 

3 godziny temu, pmwas napisał(-a):

Marzyłby mi się taki:

IMG_2157.thumb.png.addef0deacd9ca322dc8c0d894ee12c4.png

Czy ten smok odczytuje godzinę tylko po chińsku, bo jak tak, to nie dla mnie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu Bormana…

Teraz zwróciłem uwagę, że oznaczenie miesiąca w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara jest bezsensowne.

Nieintuicyjne i wcale nie wynika z konstrukcji mechanizmu.

Miesiąc trzeba przestawiać samemu, przyciskiem, a przycisk przestawia go zgodnie, czyli przestawiamy do tyłu.

Trzeba co miesiąc objechać całe wskazanie dookoła, zamiast po prostu raz kliknąć… ktoś w fabryce nie ogarnął :)

Taki typowy chinski zegarkowy fail 😃

I jeszcze krótko odniosę się do mechanizmu…

IMG_2148.thumb.JPG.c660b9622aea321f4f7adc7740d1ee69.JPG

Zawsze do zegarków z tym mechanizmem podchodziłem jak pies do jeża.

Po pierwsze, bo uważam, że projekt płyt jest brzydki, po drugie - bo nie przepadam za Magic Lever, które wydaje taki nieprzyjemny odgłos drapania podczas pracy.

Kupiłem ten zegarek jakby pomimo faktu, ze w środku siedzi akurat to.

Natomiast już po zakupie - jestem pozytywnie zaskoczony.

Dzięki ładnym wykończeniom mechanizm nie jest aż tak brzydki, balans pracuje równo i nie ma śladu jakiegokolwiek bicia, chodzi dokładnie, nakręca dobrze, wszystkie funkcje działają bez zarzutu…

Tak naprawdę okazał się być bardzo dobrym mechanizmem.

Swego rodzaju „wół roboczy” a nie ogier na wystawy, ale… jest to dobry mechanizm.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Wracając do tematu Bormana…

Teraz zwróciłem uwagę, że oznaczenie miesiąca w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara jest bezsensowne.

Nieintuicyjne i wcale nie wynika z konstrukcji mechanizmu.

Miesiąc trzeba przestawiać samemu, przyciskiem, a przycisk przestawia go zgodnie, czyli przestawiamy do tyłu.

Trzeba co miesiąc objechać całe wskazanie dookoła, zamiast po prostu raz kliknąć… ktoś w fabryce nie ogarnął :)

Taki typowy chinski zegarkowy fail 😃

I jeszcze krótko odniosę się do mechanizmu…

IMG_2148.thumb.JPG.c660b9622aea321f4f7adc7740d1ee69.JPG

Zawsze do zegarków z tym mechanizmem podchodziłem jak pies do jeża.

Po pierwsze, bo uważam, że projekt płyt jest brzydki, po drugie - bo nie przepadam za Magic Lever, które wydaje taki nieprzyjemny odgłos drapania podczas pracy.

Kupiłem ten zegarek jakby pomimo faktu, ze w środku siedzi akurat to.

Natomiast już po zakupie - jestem pozytywnie zaskoczony.

Dzięki ładnym wykończeniom mechanizm nie jest aż tak brzydki, balans pracuje równo i nie ma śladu jakiegokolwiek bicia, chodzi dokładnie, nakręca dobrze, wszystkie funkcje działają bez zarzutu…

Tak naprawdę okazał się być bardzo dobrym mechanizmem.

Swego rodzaju „wół roboczy” a nie ogier na wystawy, ale… jest to dobry mechanizm.

Ta wpadka z miesiącem jednak go jak dla mnie dyskwalifikuje. Jeszcze jeden dowód na brak spostrzegawczości u mnie, nie zauważyłem tego dziwnego układu miesięcy na tarczy. Pewnie podobnie jak projektant. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Ta wpadka z miesiącem jednak go jak dla mnie dyskwalifikuje. Jeszcze jeden dowód na brak spostrzegawczości u mnie, nie zauważyłem tego dziwnego układu miesięcy na tarczy. Pewnie podobnie jak projektant. ;) 

Nie. Gorzej byłoby, gdyby dotyczyło to dnia tygodnia.

Miesiąc i tak ustawia się ręcznie, po prostu trzeba o tym pamiętać jak o zmianie na 1 po krótszych miesiącach.

Zatem jedyna konsekwencja tego faktu, to ze zamiast raz, trzeba kliknąć 11 razy. Ot, taki feler :)

Wiekszą wtopę zaliczyli w modelu bez października ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Nie. Gorzej byłoby, gdyby dotyczyło to dnia tygodnia.

Miesiąc i tak ustawia się ręcznie, po prostu trzeba o tym pamiętać jak o zmianie na 1 po krótszych miesiącach.

Zatem jedyna konsekwencja tego faktu, to ze zamiast raz, trzeba kliknąć 11 razy. Ot, taki feler :)

Wiekszą wtopę zaliczyli w modelu bez października ;)

Zasadniczo masz rację a ja jestem zwyczajnie, bardziej drobiazgowy. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Zasadniczo masz rację a ja jestem zwyczajnie, bardziej drobiazgowy. ;) 

Ja jestem cholernie drobiazgowy, tylko oduczylem się zwracać uwagę na detale w przypadku rzeczy z założenia dodupnych (patrz wątek o UAZie ;) ).

Tzn kiedyś zarysowałem Prima i do dziś ciagle widzię tą ryskę, a kiedyś jak go otworzyłem, to zostawiłem kluczem minimalne ślady na deklu i dalej, po latach, mnie wnerwiają,

Natomiast Shanghai ma dekiel cały porysowany od wielokrotnego otwierania i wuj tam, niech ma.

Tak samo bardziej mnie denerwuje zarysowane podwozie w Alfie niż wszystkie usterki i cała korozja UAZa razem do kupy ;)

Owszem, zegarka z dwoma lutymi bym nie kupił, ale taki drobiazg to nic. Chciałem tani i fajny zegarek do noszenia i mam tani i fajny zegarek do noszenia.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi