Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Hardbic

Stary Orient Mako. Co z nim zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak mi chodzi po głowie i pomyślałem, że was zapytam. Z 8-9 lat temu szukałem swojego pierwszego zegarka. Po poradach z forum zakupiłem Orient Mako. Zegarek mega mi się podobał, też trochę przeszedł. Wadą Mako jest to, że jest to stosunkowo ciężki zegarek na słabych teleskopach. Więc teleskopy były wymieniane ileś razy, raz nawet zgubiłem przez to część bransolety. Zegarmistrz dopasował mi od innego zegarka (widać na zdjęciach, prawy, górny róg, odstaje od koperty. Ale przy codziennym noszeniu prawie nie widać)

4 lata temu uznałem, że czas na coś nowego. I kupiłem Seiko 5 Sport.

Od tych 4 lat, Mako praktycznie leży nie używany. A do Seiko się przyzwyczaiłem i bardziej mi pasuje. Jest lżejszy, ma lepszą lumę. I może odrobinę bardziej elegancki :)

Tak się teraz zastanawiam, co zrobić z Mako. Czy warto go sprzedać może? Oddać na serwis wcześniej? (Nigdy nie był serwisowany) Jak parę razy go nakręciłem to chodził bardzo ładnie.

Co byście polecili z nim zrobić?

Nie byłem pewien czy wybrałem dobry dział, więc jeśli nie to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie.

Dziękuję 

Edit: pamiętam jeszcze, że kupowałem go tutaj. Od użytkownika Forum :) I kojarzę, że mówił iż udało się załatwić, że gwarancja jest bez wpisanej daty I w każdej chwili można date wpisać. Ale nie wiem czy to coś zmienia teraz po tylu latach? 

IMG20240602095253.jpg

IMG20240602095300.jpg

IMG20240602095303.jpg

Edytowane przez Hardbic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może licytacja dla Krzysia? :)  Ludzie lubią Orienty :) 

Klubowe kalendarze 2026 cały czas można nabywać. Są wersje ścienna i biurkowa. Rok dopiero się zaczął, więc na kalendarze nie jest za późno :) Tutaj link do klubowego sklepu gdzie kalendarze można nabyć.  Wysyłka kalendarzy tego samego dnia. Zachęcam do zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wszystko działa, a go nie chcesz, to nie serwisować. Sprzedać tak, jak jest. Za serwis zapłacisz sporą część tego, ile uzyskasz za ten zegarek. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile za niego idzie uzyskać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to stary, tani od dawna nie serwisowany zegarek.  300zł? 400?

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, dziękuję :) Przemysle, jeszcze sprawę. Może dam go na pasek jakiś  albo gumę i jako alternatywa zostawie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

to stary, tani od dawna nie serwisowany zegarek.  300zł? 400?

tak też bym stawiał. big mako chodzą 400+, z tego co patrzyłem swego czasu. więc mako pewnie jakoś podobnie, ale jak to z używkami - nigdy nie wiadomo, czasem się trafi, ktoś, kto szuka i da więcej. a czasem za grosze nie można sprzedać. to jest fajny zegarek, to inna sprawa.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi