Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalrab

Victorinox czy Swiss militarny Hanova ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to już chyba jedno z ostatnich pytań o to jaki zegarek wybrać. Bardzo dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i podpowiedzi 😀. Mam już chyba swój typ a w zasadzie dwa. Victorinox Alliance kod 249119 i Swiss militarny Hanova Opportunity. Mam rozterkę, który z nich wybrać. Droższy jest Victorinox ale czy lepszy. Hanova też jest ładna ... Proszę o radę 😀.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam Michał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to było takie proste 😀. Oba mi się podobają - Hanova jest z bransoletą, paskiem skórzanym  i silikonowym i narzędziami do samodzielnej ich wymiany (inna sprawa czy będę potrafił), victorinox za to wydaje się bardziej prestiżowy- z uwagi na cenę. Rozważam nawet wariant pozostawienia sobie obu, ale to byłaby delikatnie nazywając ekstrawagancja. Tak więc jest trochę jak w historii o osiołku, któremu napełniono dawać żłoby - jeden owsem a drugi sianem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś ani jeden ani drugi prestiżu zbytnio nie posiadają (vick może więcej). Cenowo jak widzę to też nie wiem za co aż tyle...

Z tych dwóch vick.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem "więcej prestiżu" a nie dużo 😀. Zdaje sobie sprawę, że to nie Rolex i nie zada się nimi tyle szyku. Oba są na baterię a nie nakręcane, takie które są raczej wyżej cenione. Zdaje też sobie sprawę, że brzmię może malostkowo i snobistycznie pisząc o prestiżu i zadawaniu szyku, ale w końcu to też jedna z funkcji przedmiotów - nie tylko ta czysto użytkowa. Po to ludzie kupują sportowe auta gdy równocześnie jest coraz bardziej rygorystyczny limit prędkości, markowe ciuchy gdy podobny przedmiot z dyskontu czy nawet ciucholandu spełni dokładnie ta samą funkcję. W moim przypadku tak jest z zegarkiem. Po prostu czasem miło jest usłyszeć"ooo, masz ładny, fajny zegarek" tak samo jak "ooo, masz fajne auto"

Edytowane przez michalrab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, michalrab napisał(-a):

Napisałem "więcej prestiżu" a nie dużo 😀. Zdaje sobie sprawę, że to nie Rolex i nie zada się nimi tyle szyku. Oba są na baterię a nie nakręcane, takie które są raczej wyżej cenione. Zdaje też sobie sprawę, że brzmię może malostkowo i snobistycznie pisząc o prestiżu i zadawaniu szyku, ale w końcu to też jedna z funkcji przedmiotów - nie tylko ta czysto użytkowa. Po to ludzie kupują sportowe auta gdy równocześnie jest coraz bardziej rygorystyczny limit prędkości, markowe ciuchy gdy podobny przedmiot z dyskontu czy nawet ciucholandu spełni dokładnie ta samą funkcję. W moim przypadku tak jest z zegarkiem. Po prostu czasem miło jest usłyszeć"ooo, masz ładny, fajny zegarek" tak samo jak "ooo, masz fajne auto"

No to jak chcesz spróbować zegarków automatycznych to może wybierz coś z seiko? Linia Seiko 5. W miarę tanie, dobre automaty do codziennego noszenia:

https://www.timetrend.pl/marka/seiko.html?zegarki_kolekcja=5+SPORTS&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw-O6zBhASEiwAOHeGxYuUvRuTVvAiqW8ZT4Xd_Ny4IQBbpJaFPuMFXPu0hAZ3SrZJ91uqeBoClf4QAvD_BwE

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedź - to Seiko bardzo ładne i ciekawe. Na pewno wezmę go pod uwagę 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko 5 w wersji field, to jest sztos za obecne ceny. Tani, mały automat, nakładane indeksy, matowa koperta, bogaty wybór kolorów, kultowy model. Chyba tylko nie ma szafiru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi