Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzyjsztof

Atlantic Worldmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zobaczyłem u kogoś na ręku Atlantic Worldmaster tzw murzynka i bardzo mi się spodobał ten zegarek. Ale dopóki nie zacząłem szukać informacji na jego temat to nie wiedziałem że zakup/wybór „właściwego” egzemplarza jest taki oczywisty. Moją uwagę zwróciło kilka szczegółów tj. koronka (kształt, litera „a”), wskazówki, napis „T SWISS MADE T” (rozmieszczenie, czcionka), dekiel oraz to co pod nim, szkło (szafirowe czy inne). To są przykładowe egzemplarze, którymi byłem wstępnie zainteresowany: 

https://m.olx.pl/d/oferta/zegarek-atlantic-worldmaster-oryginalna-czarna-tarcza-incabloc-antymag-CID87-IDYUMd9.html

https://allegro.pl/oferta/atlantic-worldmaster-61660-czarny-15549477656#

https://m.olx.pl/d/oferta/atlantic-orginal-woltmeister-czarna-tarcza-CID87-IDGX6Bl.html

https://allegro.pl/oferta/atlantic-worldmaster-original-lata-70-te-ideal-15900320679

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, sugestie, rady. 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze jeden szczegól co przyprawia pasjonatów tego modelu o orgazm, a mianowicie czy mechanizm jest srebrny czy złoty? pomijając ze sie Tobie podoba zegarki są przecietne,szkiełko plastik czasami minerał,koperta nie jest stalowa i czesto przy deklu który jest stalowy tworza sie wzery co powoduje absolutny brak szczelnosci,no  i jeszcze pasek 19mm nie tak oczywisty do kupienia, realna cena za ładny stan to 500-600zł 

tyle mojego: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, jarek08s napisał(-a):

jest jeszcze jeden szczegól co przyprawia pasjonatów tego modelu o orgazm, a mianowicie czy mechanizm jest srebrny czy złoty? pomijając ze sie Tobie podoba zegarki są przecietne,szkiełko plastik czasami minerał,koperta nie jest stalowa i czesto przy deklu który jest stalowy tworza sie wzery co powoduje absolutny brak szczelnosci,no  i jeszcze pasek 19mm nie tak oczywisty do kupienia, realna cena za ładny stan to 500-600zł 

tyle mojego: pozdrawiam

Dzięki. Nie jestem aż takim pasjonatem, żeby zwracać uwagę na kolor mechanizmu, który zresztą jest pod deklem i go nie widać. Chyba że ma to jakieś znaczenie dla samego mechanizmu, jego działania. Co do szkła to przy niektórych egzemplarzach czytałem, że są ze szkłem szafirowym, a jeśli nie to zawsze można na takie zmienić. W kwestii koperty się nie wypowiem, bo nie wiem. 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Znalezienie AW w czarnej wersji oraz w dobrym i oryginalnym stanie nie jest obecnie łatwe.

Co do zegarków, które pokazałeś.

1. Wersja "21 jewels" to dobry trop poszukiwań, w mojej ocenie lepszy niż FhF. Koronka w tym zegarku nie jest oryginalna. Słabe zdjęcie dekla i trudno powiedzieć czy nie jest za bardzo wypolerowany czy wygładzony w wyniku noszenia. Mechanizm, jak twierdzi sprzedający jest po serwisie, ale jego stan wizualny, podobnie jak dekla jest średni. Moja rada: szukać takiego ale w lepszym stanie.

2. Słaby stan koperty i tarczy(indeksy).

3. Koperta po renowacji.

4. Sprzedający mija się z prawdą w opisie i z tego co pamiętam nie ma dobrej renomy. Nie szukaj tu okazji do nabycia AW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Frantz70 napisał(-a):

Cześć,

Znalezienie AW w czarnej wersji oraz w dobrym i oryginalnym stanie nie jest obecnie łatwe.

Co do zegarków, które pokazałeś.

1. Wersja "21 jewels" to dobry trop poszukiwań, w mojej ocenie lepszy niż FhF. Koronka w tym zegarku nie jest oryginalna. Słabe zdjęcie dekla i trudno powiedzieć czy nie jest za bardzo wypolerowany czy wygładzony w wyniku noszenia. Mechanizm, jak twierdzi sprzedający jest po serwisie, ale jego stan wizualny, podobnie jak dekla jest średni. Moja rada: szukać takiego ale w lepszym stanie.

2. Słaby stan koperty i tarczy(indeksy).

3. Koperta po renowacji.

4. Sprzedający mija się z prawdą w opisie i z tego co pamiętam nie ma dobrej renomy. Nie szukaj tu okazji do nabycia AW.

Dziękuję bardzo. Zdaję sobie sprawę że znalezienie dobrego egzemplarza jest sporym wyzwaniem, inna sprawa że przedkłada się to odpowiednio na cenę. Oczywiście wyższa niż te przykłady, które podałem w linkach. Swoją drogą, w pierwszym było wymieniane szkło, i moją uwagę przykuło to, że napis „T SWISS MADE T” był pod wskaźnikami sekund. Dodatkowo mając go w ręku, prawie w ogóle nie było widać tego napisu, chociaż przyglądałem się pod różnym kątem. 
Przy okazji tego 3. czy wymiana, renowacja koperty to duże „przewinienie”? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napisu wszystko jest ok, ten model tak miał. 

Odnowiona koperta to już inna sprawa. Każdy kto choć trochę "siedzi" w Atlanticach od razu rozpozna jej renowację. Jeśli zegarek ma być noszony to pomyśl o zakupie koperty stalowej. 

Oryginalna, chromowana ma jednak swój urok. 

_20180215_200915.JPG

_20240423_225847.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi