Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ogrodnik94

Problem z nieregularnym biciem (kukaniem kukułki)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

chciałbym poprosić o poradę lub naprowadzenie na rozwiązanie następującego problemu z szwarcwaldzką kukułką, z kołem zapadowym mechanizmu bicia typu szwarcwaldzkiego (zdj.) Otóż od godziny 10 do 5 zegar bije poprawnie a następnie po 5 wybija 7 potem 8 i tak dalej do 10, czyli pomija pojedyncze bicie na pół godziny.  Zapadka w jednym z opisywanych błędów delikatnie opada po pierwszym wybiciu (tym co miało być na w pół do i od razu podrywa się i wędruje po kole aż do kolejnej zapadki. Czy macie Państwo pomysł w jakim kierunku szukać rozwiązania? 

Pozdrawiam, 

Ogrodnik 94

65a84ceb-3b71-4674-bd98-e81e5c448258.jpg

b9a3feaa-1a8b-4cd4-b338-229b5cd38b1b.jpg

4a5c19d8-aa6d-4cfb-9a2f-c87562a97547.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wybrałam się na imprezę z moimi koleżankami. Powiedziałam mojemu mężowi, że wrócę o północy.
- Obiecuje ci kochanie, nie wrócę ani minuty później - powiedziałam i wybyłam, ale, impreza była cudowna! Drinki, balety, znów drinki, znów balety i jeszcze więcej drinków. Było tak fajnie, że zapomniałam o godzinie...

Kiedy wróciłam do domu była 3 nad ranem.
Wchodzę do domu, po cichutku otwierając drzwi, a tu słyszę tą wściekłą kukułkę w zegarze jak zakukała 3 razy. Kiedy się zorientowałam, że mój mąż się obudzi przy tym kukaniu, dokończyłam sama kukać jeszcze 9 razy... Byłam z siebie bardzo dumna i zadowolona, że chociaż pijana w cztery d*py, nagle taki dobry pomysł przyszedł mi do głowy - po prostu uniknęłam awantury z mężem...
Szybciutko położyłam się do łóżka, myśląc, jaka to ja jestem inteligenta! Ha.

Rano, podczas śniadania, mąż zapytał, o której wróciłam z imprezy, więc mu powiedziałam, że o samiutkiej północy, tak jak mu obiecałam. On od razu nic nie powiedział, nawet nie wyglądał na podejrzliwego. Och, jak dobrze, jestem uratowana... - Pomyślałam i prawie otarłam pot z czoła. Mój mąż, po chwili, spojrzał na mnie serio, mówiąc:
- Wiesz, musimy zmienić ten nasz zegar z kukułką.
Zbladłam ze strachu, ale pytam pokornym głosem:
- Taaaak A dlaczego, kochanie?
A on na to:
- Widzisz, dziś w nocy, kukułka zakukała 3 razy, potem - nie wiem jak to zrobiła - krzyknęła 'O *!' Znów zakukała 4 razy, zwymiotowała w korytarzu, zakukała jeszcze 3 razy i padła na podłogę ze śmiechu. Kuknęła jeszcze raz, nastąpiła na kota i rozwaliła stolik w salonie. A potem, powaliła się koło mnie i kukając ostatni raz - puściła se głośnego bąka i szybko zaczęła chrapać...

Thats all

PS. Brud jest równie groźny jak pijaństwo. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi