Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Waldegrod

Certina Grana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Chciałbym prosić forumowiczów o jakiekolwiek informacje o pochodzeniu mojego zegarka stricte wojskowego. O samym zegarku wiem dość sporo lecz o "wojskowości" niekoniecznie. Pozdrawiam

Screenshot_20240502-120333_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240502-120354_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240502-120416_WhatsApp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Czytałem ten artykuł. Cały czas mam nadzieję że coś więcej dowiem się na temat zegarka. Pisałem do bryt.muzem narodowego lecz odsyłają mnie do szukania w sieci. Chciałbym się dowiedzieć co oznaczają litery przed numerem. W moim przypadku to "I".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo niekompletna 1 albo źle nabita litera... Jest o tym ( i o literach o ile są nabite) w jednym z podlinkowanych tematów.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle nabita 1 odpada. Kolega gdzieś na zagranicznym forum wyczytał że numery(cyfry) poprzedzane były literami. I w zasadzie to wszystko co udało mu się ustalić. Także jestem przekonany że u mnie to duża litera I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Waldegrod napisał(-a):

Źle nabita 1 odpada. Kolega gdzieś na zagranicznym forum wyczytał że numery(cyfry) poprzedzane były literami. I w zasadzie to wszystko co udało mu się ustalić. Także jestem przekonany że u mnie to duża litera I

Jeszcze raz napiszę. Poszukaj w zbiorze linków, który zamieściłem w moim pierwszym wpisie tutaj. Jest tam ( na naszym forum) podane, jakie litery towarzyszyły zamówieniom od poszczególnych producentów oraz to, że począwszy od 10000 liter nie ma. W każdym razie, w tym spisie litery I przy Cymie jak i w ogóle nie ma. Może jednak ją stosowano, tego tez nie można oczywiście wykluczyć, wpis zaś jest sprzed 4 lat.

Dla ułatwienia - tutaj:

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Grana ma J to może Certina I. To ta sama manufaktura. Skoro litera oznacza producenta to już coś więcej wiem. O ile oczywiście dedukcja autora wpisu jest słuszna. Ja byłem przekonany że litery oznaczają rodzaj sił zbrojnych lecz to czysta spekulacja niepoparta faktami. Ale dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi