Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
waljo

SEIKO 8M25 - 6000 - dancing hands. Nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, zegarek jak w temacie jednak problem polega na tym, że pomimo wymiany baterii i zwarciu styków AC i + baterii, nie chce ruszyć. Zegarek wygląda na nowy i chyba w ogóle nie używany. Macie jakiś pomysł na jego uruchomienie?. Można jeszcze gdzieś zakupić sam moduł? Wewnątrz wygląda OK. Może macie jakiś schemacik do pomiaru napięć na stykach technicznych na module? Dzięki za ewentualną pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo, wczoraj go testowałem według tych procedur, ale nie zadziałał. Może coś przeoczyłem, podejdę jeszcze raz dzisiaj. Spróbuję pomierzyć cewki i napięcia na module, może gdzieś nie dochodzi. Trochę dziwne, bo jak pisałem, zegarek wygląda na nie używany. Dam znać co do efektów.  W razie czego to macie jakieś namiary na zakup płyty głównej nr 4000 497.

Edytowane przez waljo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zegarek jest nieuzywany, to mechanizm mogl sie  "zastac". Zanim bedziesz szukal czesci, sprawdz, rozbierz, nasmaruj. Ten mechanizm ma juz swoje lata i nawet jak lezal, to niekoniecznie musialo mu to dobrze posluzyc. 

Co do dostepnosci czesci, to mozna czasem znalezc je na ebay w super malych pieniadzach. Ale stan to zawsze loteria przy niskiej cenie. Sprawne nie sa wyjatkowo drogie i znajdziesz takiego w okolicach 100Eur w EU. Mam chyba jeden taki, ale w niewiadomym stanie i nie bede go raczej chcial ratowac. Kupiony przypadkiem w jakims zestawie, a mi na bransolecie zalezalo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Kolega pragnie się go pozbyć, mogę go przytulić. Przejrzę go dzisiaj poczytałem w instrukcji i wychodzi, że może faktycznie coś nie łączy, albo z wałkiem, który podaje napięcie na obwody, albo w przełączniku funkcji, który też ma pod tarczą przełącznik. Piszą żeby go przejrzeć jak coś nie działa. Mechanizm chętnie zakupię odezwę się na PRIV. Pozdrawiam i dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Po wczorajszym przeglądzie płyty głównej wygląda, że chyba nie dochodzi napięcie na silniki krokowe. Wszystkie miejsca styków wyglądają na sprawne i nie zaśniedziałe. Przełącznik trybów pracy wygląda na sprawny. Tak w ogóle to sam mechanizm jest niezwykle prosty i łatwy w obsłudze. Musze dzisiaj pomyśleć nad jakimś przyrządem do pomiaru napięć na cewkach. Tak według mnie to prawdopodobnie ktoś chyba zamiast połączyć styk AC z + baterii, to łączył plus z innymi stykami i doszło do uszkodzenia tego procesorka. Spróbuję jeszcze dzisiaj poskładać i ponownie go uruchomić. Niestety pomierzyłem cewki parametry w normie.  Wszystkie mechanizmy i styki są OK. Najwyraźniej padnięta jest płyta.  Tak się zastanawiam czy jest jakiś może twardy reset? 

Edytowane przez waljo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi