Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Heavyweight2712

Na jaki zegarek wymienić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, ostatnio chodzi za mna chec zmiany w swojej kolekcji i wypadlo na Rolexa Datejust ref 16013, taki jak widac na dolaczonym zdjeciu, jakim innym zegarkiem wy byscie go zastapili tak zeby wartosc byla powiedzmy na rowno ewentualnie moze byc z doplata ktora nie zrujnuje mojego portfela😉chetnie uslysze wasze propozycje🙂Dziekuje i pozdrawiam

Screenshot 2024-12-28 at 15-52-54 Rolex Datejust 36 18ct gold 16013 bi-metal with Tapestry dial Jubilee eBay.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi sie rowniez faza ksiezyca, a o to jeden ktory znalazlem z czarna albo srebrna tarcza co sadzicie? Prosze sie nie wstydzic i rzucac swoimi pomyslami co wam chodzi po glowie😀

Screenshot 2024-12-28 at 16-59-36 Zenith El Primero Chronomaster Triple calandar_Moonphase for £3 910 for sale from a Private Seller on Chrono24.png

Screenshot 2024-12-28 at 16-59-15 Zenith El Primero Chronomaster for £4 255 for sale from a Private Seller on Chrono24.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem :)  

Na początek pytanie, jak zwykle, ile mniej więcej chciałbyś dopłacić i co Ci się podoba czego szukasz?

Czy coś bardziej klasycznego, eleganckiego czy może sportowego. 

Zenith to jedna z moich ulubionych manufaktur, sam mam tri colora el Primero, więc powiem że to świetny wybór :P 

Poza tym, jeżeli miałbym zastąpić Rolexa czymś innym w kolekcji, to poszukałbym kandydata wśród takich marek / modeli jak;

Piaget w stylu Altiplano, Chopard Mille , Bulgari, Cartier, Daniel Roth w stylu Retrograde, Carl F Bucherer kolekcja Manero czy IWC piloty Chrono lub bardziej eleganckie Portugalczyk.

Możesz też popatrzeć na Girard Perregaux z serii WW.TC, i ewentualnie Arnold&Son kolekcja Nebula też ciekawe zegarki. 

Jaeger LeCoultre i Blancpain Villeret zdaje się już masz jeżeli dobrze kojarzę, więc nie proponuję, ale rozważ jeszcze  Breguet type XX-XXI - sportowy chronograf

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę uwielbiam fazy księżyca, rolex którego posiadam nie jest zły ale trochę taki prosty i nudny i kiedy go zakładam nie czuje zbyt dużej euforii i chciałbym to zmienić, blancpaina chce zostawić ma to coś w sobie co mi się podoba🙂 Wiem tylko jedno, że rolexa sprzedam szybko i z tym problemu nie będzie. Ile mógłbym dopłacić 500-700£ do 4500£ chciałbym kupić coś fajnego coś co nie będzie tak nudne jak ten rolex 😀 dlatego faza księżyca okienka daty, miesiąca sprawiają, że chętnie spoglądam na tarczę ten Zenith wygląda całkiem przyzwoicie nigdy nie miałem zenitha i nic nie mogę powiedzieć na ich temat. Jeśli chodzi o typ zegarka to raczej sportowy odpada bardziej podobają mi się takie klasyczne, eleganckie ale nie nudne 😀 niech mają na tej tarczy coś co mnie będzie cieszyć 🙂

Jedno jest pewne, że decyzja została już podjęta tylko chciałbym omówić to z kimś kto ma większą wiedzę na ten temat i mógłby mi w rozsądny sposób doradzić zwłaszcza, że nie posiadam profesjonalnej wiedzy, sprzedać to nie problem ale kupić tak żeby to mialo sens i żeby cieszyło 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Breguet to miałem w zakładce takiego

Screenshot_20241228_190542_com.gspace.android.jpg

Z iwc podoba mi się ten IWC da vinci ale żeby go mieć musiałbym sprzedac dwa zegarki ze swojej kolekcji żeby się cieszyć jednym i jakoś byłoby mi ich szkoda 😀

Screenshot_20241228_190733_com.gspace.android.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem 

To wiesz co z takich najładniejszych faz księżyca, spośród marek luksusowych, których projekty najbardziej lubię i żebyś miał piękny klasyczny zegarek do tego co już masz od JLC i Blancpain w kolekcji.

To Zenith oczywiście też jest świetnym pomysłem. 

Proponuję coś co sam mam od Jaeger LeCoultre (master control kalendarz z fazą księżyca ref. Q1558420) 

IMG_4941.thumb.jpeg.0a0df91e4448206904818d9b06b4d838.jpg.3a12c3eed4f51b3ee5e7efd7dcbc7419.jpg

albo 

IWC Portofino z naciągiem ręcznym, rezerwą chodu i fazą księżyca (ref. IW516401)

iwc.thumb.png.7978f614d8c0939e5ea044c03631825c.png

Carl F Bucherer Manero Moonphase automat (ref. CB 00.10909.03.13.01)

cfb.png.3a47588cdc74cbcaac1e04c33bd49510.png

albo Piaget DayDate Moonphase z naciągiem manualnym ref. 15908

piaget.thumb.png.24df56a1d8214196b3648ccb5865cec5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego JlC też mam w zakładkach tylko w rozsądnej cenie udało mi się znaleźć wersję gdzie nazwy dni tygodnia i miesiąca wyświetlane są w kolorze czerwonym co mi się nie podoba o takiej marce jak C. F BUCHERER nie słyszałem więc jest to dla mnie coś nowego i muszę się temu przyjrzeć dlatego zostaje mi do wyboru albo ten Zenith albo taki jak twój🤩 tylko musiałbym sporo dołożyć żeby mieć taką wersję, Jeszcze tego IWC zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taki udało mi się znaleźć w rozsądnej cenie, nie jest najgorszy ale dużego wrażenia też na mnie nie robi 🙂

Screenshot_20241228_220942_com.gspace.android.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakieś JLC Reverso

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz jeden JLC Master Control Power Reserve a jezeli juz mialbym wybrac kolejnego JLC to tylko tego co kolega pokazal z faza ksiezyca ref. Q1558420 gdybym sprzedal Rolexa musialbym sporo dolozyc zeby kupic tego JLC z faza ksiezyca jest to temat grubo do przemyslenia ☺️

Kiedy przygladam sie temu mojemu JLC musze przyznac, ze sa one swietnie wykonane naprawde niezla jakosc wykonania i bez zastanowienia zamienilbym tego rolexa na tego JLC z faza ksiezyca 😊 musialbym tylko poprosic szefa o nadgodziny zebym mogl na niego dozbierac😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zenith El Primero Chronomaster też jest świetny ale jeżeli miałbym większy budżet to wybrałbym JLC. Póki co na mojej liście jest ten Zenith Chronomaster oraz JLC. 

Wczoraj gdzieś wyczytałem w jednym artykule jak jedna osoba bardzo zachwalała tego El Primero Chronomaster mówiąc, że są niesamowite i przebić je może jedynie Patek Philippe albo Lange Sohne ile w tym prawdy nie mam pojęcia 🤷‍♂️ trzeba byłoby mieć go osobiście w rękach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi