Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
vspr

Stary Orient - wskrzeszenie zegarka po dziadku

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koledzy,

Dzisiaj na spotkaniu rodzinnym wujek zaczepił mnie w temacie czasomierzy. Ma dwa fajne stare Atlantici - odnośnie nich założę osobny temat. W każdym razie dał mi stary zegarek mojego dziadka. Trochę się wzruszyłem, bo dzidek nie żyje już wiele lat a był bardzo ważną postacią w rodzinie. Nic po nim nie miałem aż do dzisiaj więc chciałbym Was zapytać co można zrobić z dziadka starym Orientem AAA. Zdaję sobie sprawę, że nie "opłaca" się go odnawiać bo takie chodzą po 3-4 stówy ale dla mnie ma on wartość sentymentalną i chciałbym przywrócić mu chociaż część dawnego blasku. 

Czynności, które chciałbym wykonać:

1. Serwis: standardowy serwis + usunięcie usterek: tarcza nie jest w osi zegarka, ustawianie dnia miesiąca nie działa prawidłowo a dnia tygodnia w ogóle. Wachnik się obraca, zegarek startuje, godzinę można ustawić. 

2. Odnowić w jakiś sposób kopertę: pytanie co tu można zrobić? Koperta jest "pozłacana" za pomocą jakieś powłoki - technika pvd? Powłoka jest mocno wytarta na krawędziach. Czy z tym da się coś zrobić?

3. Szkło ma sporo małych rys i kilka ubytków - wydaje mi się, że jest szklane więc może da się to zeszlifować?

4. Na koniec paseczek i na okazje rodzinne sikor będzie zajmował miejsce na nadgarstku.

Poniżej foty pacjenta:

IMG_9414.jpeg

IMG_9415.jpeg

IMG_9416.jpeg

IMG_9417.jpeg

W sumie nie ma sensu chyba zakładać nowego tematu na następne czasomierze gdyż w sumie o to samo chodzi. Wujek ma dwa fajne stare Atlantici, chciałem Was podpytać co Waszym zdaniem można z nimi zrobić w jakimś rozsądnym budżecie (jak na takie zegarki, wiadomo to nie są stare rolki..) Myślę o polerce kopert, jakimś oczyszczeniu/odnowieniu tarczy jasnego i może wymianie szkiełek - są trochę porysowane. 

IMG_9406.jpeg

IMG_9407.jpeg

IMG_9408.jpeg

IMG_9409.jpeg

IMG_9410.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkła, koronki, teleskopy to się wymienia. tarczę można umyć, bo odnawianie to już "pieniężna" sprawa. Podstawowa konserwacja przywróci sprawność. Aby było niedrogo ale jeszcze przyzwoicie to też się czasami udaje. Pomyślności w Nowym Roku i w naprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi