Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
AnnaMa

Kolekcja zegarków - co z nimi zrobić - prośba o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że nie łamię zasad forum. Mieszkam od lat w Szwajcarii, pracuję tutaj w korporacji. Niedawno kupiłam tutaj zestaw starych ubran i torebek damskich (nic specjalnie drogiego, chociaz było parę perełek ). Niestety (dla mnie) była to transakcja "wiązana" - przy okazji musiałam kupić ok 150 zegarków. Kupione od osoby która zajmuje się kupnem masy spadkowej i potem to sprzedaje z zyskiem. Ten Pan się zna na zegarkach, więc raczej nie ma nic w tym zestawie bardzo wartościowego - to zegarki które uznał nie są warte zachodu lub naprawy w Szwajcarii.

Chciałabym je wysłac do Polski, żeby moj brat (ktory teraz nie ma pracy a ma rodzine) sobie je sprzedał. Niektore moze zatrzymac dla siebie. 

Jest duzo zegarków Swatch (wiekszosc z lat 90 tych), sporo z nich w ogóle nie używane, w oryginalnych opakowaniach. Te zegarki sobie znajdiemy przez google, brat wymieni baterie i sobie sprzeda powoli na ebay/ olx. Na tym konczy sie moja i mojego brata wiedza o zegarkach (niestety) - obiecuje nadrobić. 

Jednak sa tez inne zegarki, niektore wygladaja na bardzo stare, inne nowsze modele. 

- 1 zegarek Baume & Mercier (damski)

- 2 zegarki Rado 

- kilka zegarkow Certina 

- marki ktorych nie znam (Mirexal, Avia, Alpina, Leeson, Windgassen) 

Nie sa to zegarki z "jednego domu", raczej kompletna zbieranina. Jest tez 1 Guess i 1 Karl Lagerfeld, ktore jak rozumiem nie sa zegarkami wg uczestnikow tego forum (z czym sie zgadzam, szczegolnie wizualnie porownujac do tych starszych) :) 

I tutaj moja prosba / pytanie - jesli porobie dokladne zdjecia - czy osoby tutaja na forum moglyby mi pomoc i poradzić czy warto/ nie warto sprawdzać u zegarmistrza/ naprawiać/ sprobować sprzedać czy zatrzymać.  I czy przypadkiem nie ma jakiejs podrobki (albo zegarka Frankenstein - o ktorych istnieniu dowiedzialam sie z tego forum) - nie chcialabym sprzedac komus takiego bubla. Wiem ze mozna szukać w google, probowalam - informacje sa tak niespojne, ze sie poddalam. Ja nawet nie jestem w stanie ocenic czy zegarek mechaniczny dziala czy nie. 

Powiem szczerze że niektore z tych zegarkow maja urok - może tak zacznie sie moja przygoda z zegarkami. 

Z gory dziekuje za pomoc.

Anna 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Możesz wstawiać zdjęcia i spróbujemy coś napisać. Zacznij od tych droższych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. To pierwszy - zegarek ma dokumenty i sporo faktur z serwisu. Ostatni serwis z 2009 - teraz nie działa. 
Pasek wygląda na męski ale rozmiar damski. Nie mam nawet linijki więc robię zdjęcia z moim palcem wskazującym żeby pokazać rozmiar 🤦🏻‍♀️

IMG_5163.jpeg

IMG_5165.jpeg

IMG_5169.jpeg

IMG_5170.jpeg

IMG_5162.jpeg

Zegarek Rado. W dolnym lewym rogu szybka (jakby z lusterka) uszkodzona. Po lewej stronie tarcza ma przebarwienie. 

IMG_5171.jpeg

IMG_5177.jpeg

IMG_5176.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ostatni na teraz ponieważ muszę pracować. Postaram się porobić więcej zdjęć jutro.

Rado, nie widzę wyraźnych uszkodzeń. Malutki. Chyba zostawię sobie jeśli będzie działać. 

IMG_5186.jpeg

IMG_5183.jpeg

IMG_5184.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oryginalne choć mocno wymęczone życiem.. Pamiętaj że nie wyceniany zegarków na forum. 

Edytowane przez marekvegas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rado w złoceniu to jest chyba mechaniczny, więc możesz sprawdzić, czy działa... Co do sprzedawania: serwisowanie mechaników przed sprzedażą nie ma większego sensu. Bo to nie są tanie rzeczy, a ew. nabywca wliczy to sobie w koszty. W kwarcach można pozmieniać bateryjki (ale niekoniecznie wszystkie ruszą).

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, oszolom said:

Rado w złoceniu to jest chyba mechaniczny, więc możesz sprawdzić, czy działa... Co do sprzedawania: serwisowanie mechaników przed sprzedażą nie ma większego sensu. Bo to nie są tanie rzeczy, a ew. nabywca wliczy to sobie w koszty. W kwarcach można pozmieniać bateryjki (ale niekoniecznie wszystkie ruszą).

No ponosiłam przez pół godziny i zaczął chodzić. W złoceniu w sensie pozłacany czy złoty kolor? Bo nie mam pojęcia. 🤷🏻‍♀️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi