Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Rokers

Pomoc odnośnie kukułek Majak

Recommended Posts

Pytanie dla znawców tematu. Popularna rosyjska kukułka Majak - mam dwie, na pierwszy rzut oka różnią się kolorem, ale po przyjrzeniu się - różnią się także innymi detalami. Przednia ebonitowa płyta w obu jest różna, napisy na tarczy są różne, boczne klapki w jednej są plastikowe uchylane na gwoździu, a w drugiej metalowe na zawiasach, zamykane drucianą zawleczką. Zapomniałem dodać zdjęcia, ale sama figurka ptaka też jest w obu różna. Ustawiłem je tak samo na kolejnych zdjęciach żeby się nie myliło, po prawej ciemniejsza obudowa wyprofilowana nawet na bocznych krawędziach, po lewej jaśniejsza (na bocznej krawędzi płaska). Pomocy... skąd różnice ? Któryś jest starszy ? Który jest bardziej wyjątkowy (rzadziej spotykany). Miałem kłopot z wstawieniem zdjęć - może administrator mi pomoże.

https://drive.google.com/file/d/1I-qu3DYBSWVdzhSJp3qLkiVSfbpM89kl/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/13MPMXVVh3LkfyUCHcmzCX1QTMuqOcwvU/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1ehNLIvY-gBVx1nlJ_W0WzmVHHMqt_SgZ/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1zcs7Vev8MMId-KUVKTZY7bQmGkRy0OGJ/view?usp=sharing

Poniżej jeszcze logo na tarczy - tego ciemniejszego (jaśniejszy tego logo nie posiada).

https://drive.google.com/file/d/1zNUNDatN83cbyvPeM0mqSfT54_oN5txv/view?usp=sharing

Edited by Rokers

Starsza jest po prawej.

Ebonitowa płyta tylko ta ciemna, światła to już plastyk.

Logo na tarczy to СЧЗ (Сердобский часовой завод), stara nazwa Majaka.

Na tarczy stara i nowa nazwa fabryki, więc rok produkcji +- 1965

P.S. Ogólne prawidło dla radzieckich zegarków, im bardziej uproszczona/mniej jakościowa konstrukcja, tym produkcja bliżej rozpadu ZSRR :)

zeg001.thumb.jpg.ba4efefdbb07a7eccc85df52ac9446fb.jpg

Pewnie tak jest, jak mówisz. Na tej starszej napis Majak jest chyba po rosyjsku bo jest jakiś inny znak w miejscu literki "j". Ta nowsza (jaśniejsza) ma napis Majak - normalnie pisany przez "j" - jakby po polsku.

Ogólnie tak, ale Made in USSR obok Маяк sugeruje, że jednak na eksport :)

Do tej pory miałem trzy zegary tj. Metron, FMS i Lejb Chmielewski, niby pospolite te kukułki, ale po wyczyszczeniu, usunięciu drobnych niesprawności, obie pięknie działają. Miałem się jednej pozbyć, ale skoro są różne coraz bardziej się utwierdzam, że zostawię obie :) Każda informacja cieszy, po prostu miło wiedzieć jak najwięcej. Może tanie, pospolite, nie katalogowane, ale z czasem i one zrobią się wyjątkowe (tym bardziej, że niezbyt szanowane). Pięknie dziękuję za wszelkie informacje (może jeszcze ktoś coś dopisze).

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By Artur7
      Witam, 
      Chciałbym zacząć wątek odnośnie głośnego chodzenia, to znaczy tykania, zegarów, bo nie wiem czy to ze mną jest coś "nie tak", czy po prostu niektóre zegary tykają za głośno, no i może ktoś ma jakieś pomysły, albo rozwiązania, aby coś z tym zrobić, poza oczywiście zaprzestaniem nakręcenia zegara 😄
      Kupiłem sobie jakiś czas temu taki stary zegar kominkowy Majak kryształ, który zawsze chciałem mieć, no i teraz mam. Egzemplarz doskonale zachowany, pięknie się na półce w pokoju prezentuje, i chodzi tydzień na jednym nakręceniu bez problemu. Za to mam z nim inny "problem". Wydaje mi się, że trochę za głośno tyka. Nie wiem czy to tylko ten mój egzemplarz, czy może te wszystkie stare Majaki tak mają, ale nie za bardzo mam porownanie. Pamiętam z dzieciństwa, że stare zegary budziki tak głośno tykały i babcia do której czasem jeździliśmy miała taki zegar, który tak głośno tykał, że nie mogłem zasnąć. 
      Myślałem, że się jakoś z czasem przyzwyczję do tego mojego nowego-starego Majaka, ale chyba nie dam rady. W nocy, jak jest absolutna cisza, to słychać to tykanie najgłośniej i to prawie w całym mieszkaniu. Muszę przyznać, że mnie to trochę denerwuje. Podobno niektórych nawet uspokaja, ale u mnie jest raczej na odwrót. 
      Czy ktoś może ma jakiś pomysł, albo rozwiązanie, aby tykanie starego zegara trochę wyciszyć? Czy też muszę się z tym pogodzić, albo po prostu zaprzestać go nakręcać i tylko sobie na niego patrzeć?
      Będę wdzięczny za jakieś (rozsądne) propozycje i sugestie 😊

• By mmagdalena
      Witam, w dniu dzisiejszym zakupiłam stary zegarek marki SEKONDA, na tarczy jest napisane 17 JEWELS  USSR MOV T. czy jest ktoś kto więcej mógłby mi powiedzieć o tym zegarku ? 

• By Niusio30
      Witam, dostałam od dziadka zegarek kieszonkowy Cccp 1941-1945. Dziadek pochodzi z Ukrainy mówi że to oryginalny zegarek.
      Na internecie jest ich dużo, ale ponoć wzór z przodu na zegarze który ja posiadam jest bardzo rzadki.
      Może ktoś z was wie czy to prawda że ten model jest taki rzadki , czy jest to oryginalny zegarek?
      Nie mogę coś dodać zdjęć więc specjalnie wystawiłam go na "sprzedaż" ponieważ inaczej nie zobaczycie go.
      Wstawiam link do aukcji że zdjęciami

https://www.gumtree.pl/a-zegary/zielona-gora/rosyjski-zegarek-1941+1945/1006791597990911270368709
      Zdjęcia
    • By NocnyMarek
      Witam.

Na wstępie napiszę że poszukałem podobnego tematu, przeczytałem temat o wyborze taniego zegarka etc.

A więc tak..

Budżet na zakup pierwszego zegarka: 100 - maks 200zł.

Stan: używany lub NOS

Werk: mechaniczny lub automatyczny, może być z alarmem ale nie musi ( decyduje cena ).

Koperta: min. 33mm, pozłacana lub stalowa.

Tarcza: w kolorze perłowym lub srebrnym, dobrze jakby były jakieś cyferki a nie same kreski.

Firma: Poljot, Rakieta.. Może inne ale się nie znam.

Ogólnie założyłem ten temat, ponieważ nie wiem która firma robiła solidniejsze zegarki, niektóre w jednej fabryce jak czytałem..

Z tego co udało mi się wywnioskować patrząc po forum, YT i portalach aukcyjnych to najlepszym wyborem jeśli chodzi o jakość - Poljot, potem Rakieta, Wostok, Łucz, Slava, a na końcu Pobieda.

Szukałem sporo na olx i innych.. Wpadł mi w oko Poljot de luxe pozłacany ale w tej cenie ciężko dostać w dobrym stanie. Jakie są inne firmy i modele mieszczące się w tej cenie, stylu itp. ? Firma Mir też ma jakieś ładne, solidna ?
      Jakie są najpopularniejsze i najtrwalsze mechanizmy w takich zegarkach?

Każda odpowiedź włącznie z krytyką mile widziana. Od dawien dawna chciałem sobie kupić jakiś zegarek mechaniczny, zawsze myślałem że kosztują majątek, szczególnie te stare a tu zaskoczenie
    • By grudzin99
      Witam, zwracam się z prośbą o pomoc, mianowicie chodzi mi o odkręcenie koronki w zegarku poljot z mechanizmem 2614.2h, z góry dziękuję 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.