-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Artur7
Witam,
Chciałbym zacząć wątek odnośnie głośnego chodzenia, to znaczy tykania, zegarów, bo nie wiem czy to ze mną jest coś "nie tak", czy po prostu niektóre zegary tykają za głośno, no i może ktoś ma jakieś pomysły, albo rozwiązania, aby coś z tym zrobić, poza oczywiście zaprzestaniem nakręcenia zegara 😄
Kupiłem sobie jakiś czas temu taki stary zegar kominkowy Majak kryształ, który zawsze chciałem mieć, no i teraz mam. Egzemplarz doskonale zachowany, pięknie się na półce w pokoju prezentuje, i chodzi tydzień na jednym nakręceniu bez problemu. Za to mam z nim inny "problem". Wydaje mi się, że trochę za głośno tyka. Nie wiem czy to tylko ten mój egzemplarz, czy może te wszystkie stare Majaki tak mają, ale nie za bardzo mam porownanie. Pamiętam z dzieciństwa, że stare zegary budziki tak głośno tykały i babcia do której czasem jeździliśmy miała taki zegar, który tak głośno tykał, że nie mogłem zasnąć.
Myślałem, że się jakoś z czasem przyzwyczję do tego mojego nowego-starego Majaka, ale chyba nie dam rady. W nocy, jak jest absolutna cisza, to słychać to tykanie najgłośniej i to prawie w całym mieszkaniu. Muszę przyznać, że mnie to trochę denerwuje. Podobno niektórych nawet uspokaja, ale u mnie jest raczej na odwrót.
Czy ktoś może ma jakiś pomysł, albo rozwiązanie, aby tykanie starego zegara trochę wyciszyć? Czy też muszę się z tym pogodzić, albo po prostu zaprzestać go nakręcać i tylko sobie na niego patrzeć?
Będę wdzięczny za jakieś (rozsądne) propozycje i sugestie 😊
-
By mmagdalena
Witam, w dniu dzisiejszym zakupiłam stary zegarek marki SEKONDA, na tarczy jest napisane 17 JEWELS USSR MOV T. czy jest ktoś kto więcej mógłby mi powiedzieć o tym zegarku ?
-
By Niusio30
Witam, dostałam od dziadka zegarek kieszonkowy Cccp 1941-1945. Dziadek pochodzi z Ukrainy mówi że to oryginalny zegarek.
Na internecie jest ich dużo, ale ponoć wzór z przodu na zegarze który ja posiadam jest bardzo rzadki.
Może ktoś z was wie czy to prawda że ten model jest taki rzadki , czy jest to oryginalny zegarek?
Nie mogę coś dodać zdjęć więc specjalnie wystawiłam go na "sprzedaż" ponieważ inaczej nie zobaczycie go.
Wstawiam link do aukcji że zdjęciami
https://www.gumtree.pl/a-zegary/zielona-gora/rosyjski-zegarek-1941+1945/1006791597990911270368709
Zdjęcia
-
By NocnyMarek
Witam.
Na wstępie napiszę że poszukałem podobnego tematu, przeczytałem temat o wyborze taniego zegarka etc.
A więc tak..
Budżet na zakup pierwszego zegarka: 100 - maks 200zł.
Stan: używany lub NOS
Werk: mechaniczny lub automatyczny, może być z alarmem ale nie musi ( decyduje cena ).
Koperta: min. 33mm, pozłacana lub stalowa.
Tarcza: w kolorze perłowym lub srebrnym, dobrze jakby były jakieś cyferki a nie same kreski.
Firma: Poljot, Rakieta.. Może inne ale się nie znam.
Ogólnie założyłem ten temat, ponieważ nie wiem która firma robiła solidniejsze zegarki, niektóre w jednej fabryce jak czytałem..
Z tego co udało mi się wywnioskować patrząc po forum, YT i portalach aukcyjnych to najlepszym wyborem jeśli chodzi o jakość - Poljot, potem Rakieta, Wostok, Łucz, Slava, a na końcu Pobieda.
Szukałem sporo na olx i innych.. Wpadł mi w oko Poljot de luxe pozłacany ale w tej cenie ciężko dostać w dobrym stanie. Jakie są inne firmy i modele mieszczące się w tej cenie, stylu itp. ? Firma Mir też ma jakieś ładne, solidna ?
Jakie są najpopularniejsze i najtrwalsze mechanizmy w takich zegarkach?
Każda odpowiedź włącznie z krytyką mile widziana. Od dawien dawna chciałem sobie kupić jakiś zegarek mechaniczny, zawsze myślałem że kosztują majątek, szczególnie te stare a tu zaskoczenie
-
By grudzin99
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc, mianowicie chodzi mi o odkręcenie koronki w zegarku poljot z mechanizmem 2614.2h, z góry dziękuję
-