Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kombii

Pytanie o zegarek kieszonkowy

Recommended Posts

Dzień dobry, posiadam taką oto tarczę i mechanizm zegarka szwajcarskiego, chciałem zająć się tematem i oprawić go oraz poddać serwisowaniu, dodać wskazówki, oczywiście nie sam.  Czy ktoś może orientuje się co to za mechanizm ? Czy to jakiś standard produkowany przez różne firmy ?  Jakie mogą być lata produkcji? Mechanizm ma średnicę 43mm. 

Czy w ogóle istnieje opcja oprawienia mechanizmu w kopertę i czy o tym decyduje tylko średnica koperty, czy ważne są też inne aspekty, jakieś zaczepy itp. 

Mechanizm pracuje jedynie kiedy wprawię manualnie koło balansu w ruch - więc coś ewidentnie nie gra. 

Jaki jest orientacyjny czas pracy takiego mechanizmu po nakręceniu zakładając, że jest całkiem sprawny ? Mój pracuje tylko około 5 godzin. 

Będę wdzięczny za odpowiedzi. 

12345.png

234.png

Takich mechanizmów jest na pęczki, ciężko Ci będzie dopasować kopertę łut szczęścia, mechanizm ten jest blokowany do koperty na jednej śrubce tej w połowie zeszlifowanej i kołku który wchodzi w wycięcie koperty. Wszystko się liczy przy szukaniu koperty średnice 2 mechanizmu, wysokość mechanizmu no i by wskazówki nie ocierały o szkiełko, tak w ogóle lepiej odpuść sobie, nikt dokładnych kilku wymiarów Ci nie poda. To samo tyczy wskazówek. Najlepiej będzie jak kupisz sobie kompletny zegarek byle nie cylinderek tylko taki prosto mówiąc co na balansie ma powkręcane śrubki  inaczej mówiąc ankrowy który ma kotwicę z kamykami. Wtedy będziesz zadowolony z kompletnego mechanizmu nawet jeśli będzie trzeba go oddać do prawdziwego zegarmistrza który podchodzi do takich zegarków rutynowo ( choć takich coraz mniej) Na forum także się znajdzie ktoś kto podejmie się przeglądu.

14 godzin temu, kombii napisał(-a):

Mechanizm pracuje jedynie kiedy wprawię manualnie koło balansu w ruch - więc coś ewidentnie nie gra. 

Jaki jest orientacyjny czas pracy takiego mechanizmu po nakręceniu zakładając, że jest całkiem sprawny ? Mój pracuje tylko około 5 godzin. 

Zdecydowanie zbyt krótko. Powinien 36 i dłużej..

Widocznie brudu w nim sporo.. Trzeba 100% serwisu, a i tak nie wiadomo czy czopy nie są wytarte i po umyciu będzie gorzej niz teraz :) , bo teraz brudny smar trzyma wszystko jako-tako :)

Pozdrawiam Mirek

Kurczę , trochę mnie zmartwiliście. Po miesiącach poszukiwań jakiegokolwiek śladu funkcjonowania marki Albert Riele z przełomu wieków , udało się kupić ten mechanizm z tarczą na zagranicznych aukcjach. Temat traktuje bardziej ambicjonalnie, stąd chęć regeneracji przedmiotu. Paru zegarmistrzów z mojego miasta juz mi odmówiło pomocy, ale poszukam dalej . 

graver : co do tego co napisałeś, że będzie trudno dopasować kopertę , chodziło Ci konkretnie o oryginalną jaką miał ten zegarek , czy ogólnie o jakąkolwiek .  Nie zależy mi na jakimś idealnym odwzorowaniu czy stanie obudowy , bardziej , żeby miało to ręce i nogi i mogło spełniać funkcję przenoszenia i przechowywania . 

Zanim zaczniesz szukać koperty to zrób pomiary:

1 Średnica mechanizmu

2 średnica mechanizmu pod tarczą  - jest nieco wieksza.

3 Wysokość mechanizmu z tarczą

4 Wysokość mechanizmu do części po tarczą.

Pozdrawiam Mirek

Nie nie chodziło mi o dostanie oryginalnej tylko ogólnie że ciężko będzie dopasować jakąkolwiek  kopertę, podstawa czy znajdziesz na tyle uprzejmą osobę co będzie mogła dokładnie posługiwać się suwmiarką i podać Ci wymiary- to podstawa. Plus jest taki że masz wyciąganą koronkę jak w zegarkach naręcznych czyli nowszy typ, na to także musisz zwrócić uwagę by koperta nie miała obok kominka knopka, A generalnie to mechanizm tzw gruby z wysokimi mostkami, więc koperta musi być gruba.

Edited by graver