Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie o dobór koperty dla mechanizmu. Mam mały mechanizm zegarka TITUS. Mechanizm ma 28 mm i stąd moje pytanie jaki rozmiar musi mieć koperta ? 

Czy ktoś może mi powiedzieć jak dobrać kopertę do mechanizmu ?

Pozdrawiam i licze na podpowiedz.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej stosuje się pierścienie korygujące róznicę rozmiaru.

Aktualnie ten sam mechanizm może napędzać zegarek w kopercie 36mm jak i w kopercie 45mm, zatem i taki 28mm "zmieści" się do większej, ale trzeba trochę pokombinować ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie takie proste, każdy mechanizm ma przynajmniej 2 średnice mechanizmu, można wykonać pierścień ale musi być on zamocowany do koperty a mechanizm do pierścienia, kiedyś były pierścienie stalowe z 4 łapkami jak się dekiel zakręcało to łapki dociskały do dekla a dolna część pierścienia dociskała mechanizm który nie telepał się w środku. Ważna rzecz by wałek na który nakręca się koronkę wychodził po środku tulei na którą nachodzi koronka. Ważna jest także wysokość mechanizmu, by wskazówki nie tarły o szkiełko po zamocowaniu a także by nie dzieliła odchłań między szkiełkiem a wskazówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje za podpowiedzi. Mam już zarys więc będę zgłębiła wiedzę w temacie. Poszukam może coś znajdę na Youtube. 

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi