Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć. Kupiłem miesiąc temu  zegarek Atlantic Worldmaster 53782.41.93RB ze strony Zegarownia. Zastanawia mnie jedna kwestia. Zegarek zatrzymuje się, gdy rezerwa chodu wskazuje jeszcze ok. 2 godzin - tak jak na zdjęciu. Czy to normalne? Jest to mój pierwszy automat i przyznam, że trochę irytująca sprawa.

20250317_071231.jpg

Edytowane przez klom39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy wskazówka jest dobrze osadzona. Nakręć zegarek może ręcznie do pełnej rezerwy zobacz dokąd dojdzie wskazówka ? A potem zobacz ile czasu będzie wytrzymywała rezerwa. Powinna trochę powyżej tych 40 godzin wytrzymywać. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrobię tak jak mówisz.

Edytowane przez klom39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, klom39 napisał(-a):

Cześć. Kupiłem miesiąc temu  zegarek Atlantic Worldmaster 53782.41.93RB ze strony Zegarownia. Zastanawia mnie jedna kwestia. Zegarek zatrzymuje się, gdy rezerwa chodu wskazuje jeszcze ok. 2 godzin - tak jak na zdjęciu. Czy to normalne? Jest to mój pierwszy automat i przyznam, że trochę irytująca sprawa.

20250317_071231.jpg

To trochę dziwne, bo rezerwa chodu powinna trzymać dłużej. Może spróbuj częściej nakręcać zegarek lub nosić go trochę więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.03.2025 o 08:52, kornel91 napisał(-a):

Ciekawe czy wskazówka jest dobrze osadzona. Nakręć zegarek może ręcznie do pełnej rezerwy zobacz dokąd dojdzie wskazówka ? A potem zobacz ile czasu będzie wytrzymywała rezerwa. Powinna trochę powyżej tych 40 godzin wytrzymywać. 

Wydaje się, że to pomogło. Ręcznie nakręciłem do poziomu 40 (dalej nie szło), a potem odłożyłem i wskazówka sięgnęła niemal 0, ale zegarek nadal pracował. Wydaje mi się, że teraz również rezerwa lepiej się ładuje, bo wcześniej trudno było mi osiągnąć 25 godzin po normalnym dniu pracy, a wczoraj naładował się do 30, gdzie w większości siedziałem. Będę dalej testował, w najbliższych dniach sprawdzę ile maksymalnie trzyma i czy jest to w pobliżu deklarowanych 40 godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, klom39 napisał(-a):

Wydaje się, że to pomogło. Ręcznie nakręciłem do poziomu 40 (dalej nie szło), a potem odłożyłem i wskazówka sięgnęła niemal 0, ale zegarek nadal pracował. Wydaje mi się, że teraz również rezerwa lepiej się ładuje, bo wcześniej trudno było mi osiągnąć 25 godzin po normalnym dniu pracy, a wczoraj naładował się do 30, gdzie w większości siedziałem. Będę dalej testował, w najbliższych dniach sprawdzę ile maksymalnie trzyma i czy jest to w pobliżu deklarowanych 40 godzin.

Pamiętaj, że nie każdy zegarek nakręca się tak samo. Z mojego doświadczenia mechanizm nh35 nakręca się dość szybko ale zdarzało się, że po całym dniu noszenia praca spokojna po odłożeniu zegarek wytrzymywał mniej niż deklarowane 38 h dla selitty

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Pamiętaj, że nie każdy zegarek nakręca się tak samo. Z mojego doświadczenia mechanizm nh35 nakręca się dość szybko ale zdarzało się, że po całym dniu noszenia praca spokojna po odłożeniu zegarek wytrzymywał mniej niż deklarowane 38 h dla selitty

Dzięki za podpowiedzi. Dopiero zaczynam przygodę z automatami. To czy zegarek wytrzyma 35 czy 42 godziny to sprawa drugorzędna. Martwiło mnie samo ustawienie wskazówki ze zdjęcia w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi