Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
bolanty

ROLEX Datejust 36

Recommended Posts

Posted (edited)

Interesuje mnie od którego roku zaczęto produkować wersje

Szafirowe szkło

Mechanizm 3531 (31 kamieni)

Zakręcana koronka

Superluminowa

1 minutę temu, bolanty napisał(-a):

Edited by bolanty

Posted (edited)
58 minut temu, bolanty napisał(-a):

Interesuje mnie od którego roku zaczęto produkować wersje

Szafirowe szkło

Mechanizm 3531 (31 kamieni)

Zakręcana koronka

Superluminowa

Jeżeli chodzi o Datejusta 36mm, szafirowe szkło wprowadzono w referencjach 162xx (czyli 16200, 16233, 16234). Referencję tę wprowadzono ok. roku 1988. Wtedy też zmieniono mechanizm z 3035 na 3135 (a nie 3531). Zakręcana koronka była od początku. Superluminova została wprowadzona w tych referencjach w 2000 roku. Między 1988 a 1998 był tryt, później przez krótki okres zwykła Luminova (1998-2000) - tarcze te mają napis "Swiss" na godzinie 6-tej. Często można znaleźć egzemplarze wcześniej produkowane, z nowszą tarczą (serwisową), która ma już Superluminovę.

Edited by MasterMind

ng6mnrm.png

Posted (edited)

Wielkie dzięki .Czyli optymalnie trzeba by kupić minimum 1998 

Jeszcze jedno kaliber 3251 to jest chyba aktualny i od kiedy ?

Zauważyłem ,że im nowsze tym trudniej kupić z karbowanym bezelem i bransoletą jubilee

Edited by bolanty

Posted (edited)

@bolanty Zależy na czym Ci zależy. Luminova świeci trochę słabiej, niż SuperLuminova. Mówię z doświadczenia, bo miałem Explorera z 1999 roku (tzw. "Swiss only", ze względu na ten napis "Swiss" na 6-tej) i świecił nieco gorzej, niż nowsze egzemplarze - ale - jednak świecił, zamiast być martwy niczym trytowe tarcze :D

large.11-1.jpg.2b820cd9e8fc682bb354693e0

large.16-1.jpg.d40efa6afebf8d929fb78aaf1

Z ref. 16234 miałem egzemplarz z 1995 roku z tarczą trytową. Na Datejustach ta działająca luma to nie wiem, czy jest super potrzebna. Nawet gdy działa, to tylko taki dodatek, który od czasu do czasu zobaczysz po zmroku i powiedzmy sobie szczerze, nie będzie szału z tym "świeceniem" :) 

Radzę raczej koncentrować się na ogólnym stanie zachowania - to czy bransoleta nie jest wyciągnięta, czy logo na zapięciu nie jest spolerowane/wytarte, czy koperta jest zdrowa (uszy równe, grube) i czy bezel nie jest zbyt gładki (jeżeli zamierzasz kupić karbowane złoto, a nie gładki lub nacinany stalowy).

large.45-3.jpg.9c37469650a86f499f3ec1b4a

Edited by MasterMind

ng6mnrm.png

15 minut temu, bolanty napisał(-a):

Jeszcze jedno kaliber 3251 to jest chyba aktualny i od kiedy ?

Zauważyłem ,że im nowsze tym trudniej kupić z karbowanym bezelem i bransoletą jubilee

Kaliber 3235, nie 3251 :D Po ref. 16234, ze sprawdzonym kalibrem 3135  produkowane były jeszcze powiedzmy "przejściowe modele" o referencji  116234 itd. (2006 do 2018 roku). Główna różnica to nieco grubsze uszy, które są polerowane na błysk (nie mają tej typowej dla starszych Rolexów satyny na górze). Najnowsze referencje z nowym kalibrem 3235 to 126234 itd. produkowane od 2019 roku.

Konfiguracja karbowany bezel + jubilee jest po prostu najdroższa katalogowo, jest uważana za najbardziej tradycyjną dla Datejusta i najbardziej pożądaną, przez co ofert jest mniej i są droższe.

ng6mnrm.png

A mechanizm z szybką zmiana daty, od kiedy?

Posted (edited)

W sensie że z datą ustawianą z koronki? Okolice 1977 roku, wraz z wprowadzeniem referencji 160xx (werk 3035), czyli 16013, 16014 itd.

Edited by MasterMind

ng6mnrm.png