Romanek 4 #1 Napisano 12 Maja 2025 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3631 #2 Napisano 12 Maja 2025 Sprzedająca ten zegar na OLX podała producenta. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #3 Napisano 12 Maja 2025 Junghans tak wiem. Jednak bardziej wygląda na GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1799 #4 Napisano 12 Maja 2025 (edytowane) Godzinę temu, Romanek napisał(-a): Junghans tak wiem. Jednak bardziej wygląda na GB. Jeśli spojrzeć na wskazówki i widoczny fragment wieszaka i słabo widoczny zaczep wahadła , to faktycznie wskazuje na GB. ...... ale jak to się mówi - ,, pokaż kotku, co masz w środku " Edytowane 12 Maja 2025 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #5 Napisano 13 Maja 2025 (edytowane) Witam PM1122 .😊Pozostaje przywieźć i dokonać inspekcji . Myślę że wart zachodu. Edytowane 13 Maja 2025 przez Romanek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3631 #6 Napisano 13 Maja 2025 9 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Jeśli spojrzeć na wskazówki i widoczny fragment wieszaka i słabo widoczny zaczep wahadła , to faktycznie wskazuje na GB. ...... ale jak to się mówi - ,, pokaż kotku, co masz w środku " O ile to jest komplet, bo coś ogromna jest soczewka tego wahadła... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #7 Napisano 14 Maja 2025 Niestety jest duża bo wahadło to 54 cm długości znalazłem w katalogu nie jest identyczny ale mocno zbliżony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #8 Napisano 22 Maja 2025 I mamy niespodzianke To jest zegar GB przynajmniej mechanizm oznaczenia są wyraźne Sprężyna wahadła wydaje się być nieprawidłowa 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1799 #9 Napisano 22 Maja 2025 (edytowane) Trochę długa, ale jak chodzi, to nie ma co kombinować. Tym bardziej, że widzę, iż ten ,, języczek " jeszcze mieści się w widełkach. Gdyby się zerwała, to wtedy można szukać, ale tylko, nieco krótszą ( może o 3 do 5 mm ) Edytowane 22 Maja 2025 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #10 Napisano 23 Maja 2025 Zamówiłem już oryginalną sprężynę zawieszki do tego modelu . Wahadło jest ciężkie i bywa że się zatrzymajuje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #11 Napisano 23 Maja 2025 To wahadło nie jest od tego zegara, za dużo kombinacji z jego zawieszeniem. Staje bo są,aż cztery punkty swobodne. Pierwszy mocowanie sprężynki, drugi zwieszenie drążka, trzecie styk drążka kotwicy i drążka, czwarty osadzenie wahadła w drążku, Jak to ma porządnie chodzić ? Tu pasuje wahadło zawieszone bezpośrednio na sprężynce i wchodzące w widełki drążka kotwicy, Nowa sprężynka krótsza i wahadło typu RA. Uciekniesz od strat mocy na linii napęd, a regulator chodu czyli wahadła.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #12 Napisano 23 Maja 2025 kumite dziękuję za cenne rady. Jako nowicjusz w dziedzinie "tykających zabytków" takie uwagi są dla mnie na wagę złota. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1799 #13 Napisano 23 Maja 2025 (edytowane) Proszę zwrócić uwagę, na ten ,, języczek " ( tak to nazwałem ) , który wchodzi w szczelinę widełek. Czy on nie opiera się dodatkowo, o te wejście ( wycięcie ). Prawidłowo, powinien mieć możliwość pracy, lewo-prawo. Ale, jeśli opiera się o dodatkową powierzchnię, tak że aż z boku widać, iż pręt wahadła a drążek, że zgina się ( nie tworzy prostej linii ) , to tu, powstaje duże tarcie - duży opór. ..... Wahadło ciężkie i jeśli tu drążek opiera się, to jest duże tarcie - opór, który zatrzymuje mechanizm. Edytowane 23 Maja 2025 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #14 Napisano 23 Maja 2025 Jednak na oryginalnych zegarach ta pośrednia zawieszka istnieje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3631 #15 Napisano 23 Maja 2025 (edytowane) Dokładnie tak. Sprężynka jest za długa (i zbyt wiotka). Tu pierwsze z brzegu zdjęcie z internetu: Edytowane 23 Maja 2025 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #16 Napisano 23 Maja 2025 Wymienię sprężynkę i myślę że na tym poprzestane . Gdy opanuję już część mechaniczną wezmę się za obudowę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #17 Napisano 28 Maja 2025 Mechanizm tyka równo czas na skrzyneczkę 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #18 Napisano 26 Czerwca 2025 Troszkę rozwikłałem zagadkowy zegar . Obudowa Kinzle a mechanizm GB P42. Na plecach odnalazłem stare otwory od poprzedniego mechanizmu . Okazało się że pasują sanki od Kinzle Mam pytanie kochani . Teraz pasowało by wymienić ten mechanizm na oryginalny . Czy to będzie trudne do zdobycia ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1799 #19 Napisano 26 Czerwca 2025 Myślę , że nie . Trochę ich jest , więc na All... , lub Ol. , lub na fejbuku są strony zegarowe i oferty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #20 Napisano 26 Czerwca 2025 Rozumiem jednak który model wybrać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3631 #21 Napisano 26 Czerwca 2025 Ale po co, jeżeli masz już jednego składaka, tworzyć drugiego? Zrób skrzynkę i ciesz się, bo i tak ten pierwszy jest najlepszy, a przynajmniej najdłużej zapada w pamięć. A na podstawie czego doszedłeś, że to jest obudowa Schlenker - Kienzje? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #22 Napisano 26 Czerwca 2025 Znalazłem takie ogłoszenie zegara identyczna obudowa ale bez korony z zamontowanym mechanizmem Kienzle Nie mam dostępu do katalogu trudno znaleźć Jednak też pewności brak czy nie jakaś przekładka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #23 Napisano 21 Sierpnia 2025 W dniu 26.06.2025 o 21:44, Anansi napisał(-a): Ale po co, jeżeli masz już jednego składaka, tworzyć drugiego? Zrób skrzynkę i ciesz się, bo i tak ten pierwszy jest najlepszy, a przynajmniej najdłużej zapada w pamięć. A na podstawie czego doszedłeś, że to jest obudowa Schlenker - Kienzje? No i teraz tak wygląda. Chodzi dokładnie i wybija godziny oraz połówki. Dziękuję wszystkim za pomoc 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romanek 4 #24 Napisano 22 Sierpnia 2025 W dniu 26.06.2025 o 21:44, Anansi napisał(-a): Ale po co, jeżeli masz już jednego składaka, tworzyć drugiego? Zrób skrzynkę i ciesz się, bo i tak ten pierwszy jest najlepszy, a przynajmniej najdłużej zapada w pamięć. A na podstawie czego doszedłeś, że to jest obudowa Schlenker - Kienzje? Masz racje pierwszy jest najbardziej intygujący 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach