Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry Wszystkim Forumowiczom,

Stałem się posiadaczem kilku zegarów w różnym stanie z okresu międzywojennego i poszukiwania informacji o nich zaprowadziły mnie na to forum.

W sumie mam kilka wiszących zegarów:

• baba HAU chyba z 1928 r. - na chodzie, w bardzo ładnym stanie, wisi w salonie i dokładnie odmierza czas,
  • Dufa z mechanizmem P.46 - w bardzo dobrym stanie, ostatnia renowacja przeprowadzana w roku 1982. Zegar na przeglądzie u zegarmistrza.
  • Dufa z mechanizmem P.30 - obudowa po renowacji, mechanicznie do przeglądu
  • FMS podobny do Dufy z P.30 - obudowa do renowacji, mechanicznie do przeglądu
  • HAU z 1923 r. - obudowa sfatygowana i wymaga sporo pracy przy renowacji, mechanicznie do przeglądu
  • Kiense (77/00/10)  z 1939 r. - obudowa w renowacji i do przeglądu. Podobny był pokazywany na forum:

Do tego kilka zegarków mechanicznych, które używam na codzień (Seiko i OrientStar na rynek japoński, Xicorr, Gerlach).

Bakcyl zegarkowy zbiera swoje żniwo.

Pozdrawiam

Klaudiusz

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakcyl rozwinął się aż za dobrze. 

Z tych zegarów powyżej udało się mi uruchomić dwa:

- Dufę z P30, chód działa dobrze, ale sekcja bicia czeka na nową sprężynę.

- Kinzle z 1939 r. jest po pełnej renowacji obudowy, a mechanizm po czyszczeniu, oliwieniu i działa poprawnie. 

Wyczyściłem i sprawdziłem mechanizmy do HAUa i FMSa, w jednym jedna zębatka do wymiany oraz dwa łożyska do osadzenia, w drugim zerwana sprężyna chodu.

te co chodziły (baba HAU i Dufa) nadal chodzą i mają się dobrze.

Do tego doszły:

• gabinetowa "sowa" z Pieszyc SG7, po pełnej renowacji obudowy, czyszczeniu mechanizmu oliwieniu, działa w miarę poprawnie.
  • wisząca "sowa" kuchenna do renowacji albo na dawcę części,
  • Junghans z ok 1900-1905 r. do którego dorobiłem nowy cyferblat, mechanizm sprawny, obudowa czeka na renowację,
  • duży kominkowy HAU typu lancet z porcelanową tarczą, machoniowym przodem oraz szybką pokazującą wahadło - mechanizm do uruchomienia, oraz brak otwieranych drzwiczek z szybą na cyferblat,
  • mały kominowy HAU chodzik z porcelanową tarczą, mechanizm do przeglądu i dębowa obudowa renowacji
  • mały HAU w mechanizmem chodzik z balansem w dębowej obudowie. Mechanizm uruchomiony i działa, obudowa w trakcie politurowania.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi