Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam zegarka vintage omega w złocie. Nie chciałbym żadnego składaka, tylko coś klasycznego, garniturowego. Rozważam dwa zegarki z lat 60tych z mechanizmem cal.552 oraz cal.602. Czy może ktoś wskazać coś więcej nt. na co zwrócić uwagę w przypadku tego typu zegarka/mechanizmu?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Albo mi się wydaje albo tu masz odpowiedź dotycząca złotej omegi z lat 60 i stosowanym mechanizmom. Wątek jeszcze ciepły.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem od użytkownika na forum Omegę ze złota. Szukałem idealnej sztuki dość długo, ponad rok, chciałem mieć wszystko jak najbardziej oryginalne i w naprawdę dobrym stanie. Jeśli szukasz złotej Omegi, a nie pozłacanej, zwróć uwagę przede wszystkim na koronkę, zdarza się, że mogli zamontować złocona zamiast złotej, w mojej akurat jest oryginalna, jeśli dokładnie się przyjrzysz mógłbyś zauważyłbyś różnicę w odcieniu, ale przede wszystkim w strukturze materiału z jakiego jest wykonana, powinna wyglądać praktycznie identycznie jak koperta. Warto zwrócić również uwagę na szkiełko, w starych Omegach na środku tarczy znajduje się malutkie logo firmy, jeśli jest to oryginalne szkiełko, bądź wymienione na producenta. Mój egzemplarz ma dodatkowo oryginalny pasek (który wymieniłem, ale zachowałem jako dodatek, jeśli kiedykolwiek będę go chciał sprzedać. W paskach do złotych Omeg stosowane pozłacaną sprzączkę z logo, na odwrocie mamy napis o pozłacaniu oraz Szwajcarii, dodatkowo faktem potwierdzającym oryginalność paska są pozłacane teleskopy. Szukaj czegoś z tarczą w dobrym stanie, ale nie odnawianą. Zwłaszcza w przypadku złotych zegarków, gdzie zasadniczo tarcza nie powinna nosić śladów uszkodzeń, oprócz patyny, którą moim zdaniem absolutnie nie powinno się usuwać, zegarek vintage straci kompletnie swój charakter.

IMG_7822.jpeg

IMG_7773.jpeg

IMG_7775.jpeg

IMG_7772.jpeg

IMG_7770.jpeg

IMG_7768.jpeg

IMG_7767.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi