Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Pau’l

Okresowy serwis zegarka automatycznego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie serdecznie,

przede wszystkim zapytanie kieruję do zegarmistrzów których napewno tutaj nie brakuje ale też do praktyków i pasjonatów zegarków. Jeżeli temat był już omawiany to wybaczcie ale nie znalazłem. 
Chciałbym rzucić standardowe pytanie, co jaki czas robić okresowy serwis zegarkowi automatycznemu z rozkręceniem co do śrubki i wymianą smarów. 
Oczywiście słyszałem o tych 5 latach, co potwierdził mi też jeden z renomowanych zegarmistrzów. Jednak rozmawiałem z innym renomowanym zegarmistrzem starszej daty który powiedział że dzisiejsze smary są inne niż kiedyś i spokojnie wytrzymują 10 lat i nie trzeba rozkręcać zegarka co 5 lat. Powiedział mi też że to kiedy trzeba przeprowadzić gruntowny serwis zależy od tego jak zegarek pracuje, że jak przed upływem 10 lat pracuje normalnie to nie trzeba go rozkręcać a dopiero jak przestaje prawidłowo pracować to wówczas trzeba poddać go gruntownemu serwisowi. 
Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Z góry dzięki i pozdrawiam P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj proszę wyszukiwarki. Temat był niedawno poruszany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.