Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Andys_74

"Twardziel" na ciężkie czasy dla "okularnika" - do 1k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

poszukuję zegarka na "ciężkie czasy", czyli dość wytrzymałego mechanicznie, wodoszczelnego, zdecydowanie cyfrowego, ze sporymi cyframi i dobrym podświetleniem.

Z must have:

1. WR200
  2. solar - bądź bateria na wiele lat użytkowania
  3. czas ustawiany radiowo / ręcznie (bez konieczności parowania z telefonem)
  4. duże cyfry, raczej pozytyw, nie negatyw
  5. dobre podświetlenie
  6. stoper
  7. timer
  8. tworzywo, nie metal

nice to have:

1. alarm godzinny
  2. barometr
  3. kompas

Mam typ, który bardzo mi się podoba, ale ... z trudem mieści się w przedziale cenowym i chyba ma zbyt małe cyfry - CASIO G-Shock GW-9400

Bardzo proszę o Wasze propozycje, wszystkie sugestie mile widziane. Nie zamykam się na żadną markę. Biorę pod uwagę używane zegarki, gdyż cena gra rolę.

Edytowane przez Andys_74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby obniżyć WR do 100, to taki ProTrek by się łapał...

Screenshot_20250921-173629.Chrome.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, bardzo dziękuję. Co WR, w sumie do pływania i taplania w błocie 100 chyba wystarczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Amazonie jest ten Protrek za niecałe 890zł (sprzedawca bezpośrednio Amazon).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. W Polsce też kupisz w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do taplania się w błocie jednak wybrał bym GW- 9500 Mudman. Trochę ponad budżet, ale jak ma być twardziel to G-shock.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie od kilku lat za G-shocka Garmin Instinct robi i całkiem dobrze się sprawdza. Negatyw nawet nie ujmuje mu nic z czytelności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kaurismaki napisał(-a):

A u mnie od kilku lat za G-shocka Garmin Instinct robi i całkiem dobrze się sprawdza. Negatyw nawet nie ujmuje mu nic z czytelności.

Bo to jest wyświetlacz MIP. Mam taki w swoim G-Shock DW-H5600, w zasadzie czytelność jest wzorowa. Ale dla mnie to już nie ten sam urok co poczciwy zwykły LCD :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Solar jest w stanie naładować aku, czy musisz go doładowywać? Pytam, bo w Fenix Solar, to on jedynie ledwo podtrzymywał aku przed rozładowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go nie noszę codziennie. Mam go w zasadzie od premiery na rynku europejskim (czerwiec 2023) i od tamtej pory ładowałem go chyba 2 razy. Wystarczy że leży codziennie przy oknie i jest w stanie się doładować do pełna i trzyma ten stan. Tylko tak jak wspomniałem, ja w nim chodzę raz na kilkanaście dni. Myślę że jakbym mił go używać codziennie z włączoną funkcją np monitorowania zdrowia i trasy podczas trekkingu, to pewnie by zdechł po kilku dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Andys_74 napisał(-a):

Czy Solar jest w stanie naładować aku, czy musisz go doładowywać? Pytam, bo w Fenix Solar, to on jedynie ledwo podtrzymywał aku przed rozładowaniem.

Solar w Garminie nigdy nie doładuje aku do pełna,  w pierwszych wersjach Instinct'a dodawał chyba tylko 10% do stanu baterii, a w kolejnej bodajże do 30%.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wersję bez solara Instinct Esports - łądowanie jest tak rzadkie i tak szybkie, że nie widzę w nim żadnej uciążliwości. Zafundowałem sobie tylko coś takiego, taki stojaczek do ładowania

764322737_61UiWDWnNcL._UF10001000_QL80_.thumb.jpg.38db27000412cb2e47886f106dc1f34b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jasne, tylko ja szukam zegarka o pełnej niezależności od gniazdka, telefonu …
Jeśli chodzi o Garminy, mam Epix’a Pro 2. Lubię Garminy, ale nie tego szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i założenia wstępne poszły w zapomnienie. Obejrzałem GW9400 (super, ale ciut za małe cyfry). GW9500 fajny, ale przez podwójny wyświetlacz, dla mnie za mało ostre cyfry.
Skończyło się na GPR - H1000.
Jeszcze jedno, moje daily to Garmin Epix 2 51mm. Rangeman wcale nie jest taki duży i dla mnie bardzo wygodny.

Pozdrawiam,
Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi