Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Boleo

Mechanizm zegara - prośba o identyfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Bardzo dawno mnie tu nie było więc po takiej przerwie warto się przywitać.

Z góry przepraszam za nie trafione słownictwo - nie jestem zegarmistrzem i dopiero powoli poznaję właściwe nazewnictwo.

Wszedłem w posiadanie dużego ślązaka z tzw. balkonikiem.

Wewnątrz skrzyni znajduje się gong i wieszak sygnowane literą G w księżycu - czyli Badische Uhrenfabrik AG.

Na plecach brak jakichkolwiek oznaczeń.

Czy mogę założyć, że skrzynia została wyprodukowana w tej fabryce? 

Może ktoś z Państwa posiada katalog tej wytwórni z znajdzie tam taki zegar?

Druga kwestia to mechanizm.

Mam poważne wątpliwości, czy jest to także Baduf. Zakładam że to składak.

Brak sygnatury. Wybity numer 16504 i poniżej "31" (długość wahadła?).

Jak doczytałem ażurowe płyty wskazują na produkcję po 1918 roku.

Rozstaw śrub mocujących mechanizm do wieszaka 7,2 cm

Średnica cyferblatu 18,5 cm.

W mechanizmie brak zawieszki (transporterka). Nie wiem jak wyglądał i jakie mocowanie powinno mieć wahadło. Nie wiem jak był mocowany do zawiesia (sprężynki wahadła).

Ktoś dolutował kawałek drutu do dźwigni osi koła wychwytowego, która powinna współpracować z transporterkiem (?)

Wahadło ma drewniany pręt i zaczep jak na załączonym zdjęciu. Długość całkowita pręta to ok. 34 cm.

Większość ślązaków miała wahadła na ruszcie z trzech prętów. Tu jest inaczej. Czy były ślązaki z drewnianym prętem wahadła?

Soczewka wahadła inna niż środek cyferblatu. Może ktoś rozpoznaje taki wzór soczewki (to chyba żuraw z zegarkiem z dziobie)?

W internecie udało mi się znaleźć dwa zegary typu "ślązak" opisane jako FMS z wahadłem o takim wzorze, jak środek cyferblatu mojego zegara (głuszec na gałęzi drzewa).

Czy taki wzór środka i soczewki mogły stosować inne firmy?

Czy mój mechanizm to może być FMS? Dlaczego nie ma sygnatury, skoro FMS ją stosował?

Zegar po nakręceniu chodzi, nawet bez wahadła. Planuję do solidnie wyczyścić i dobrać mu transporterek. Czy mogę liczyć na Waszą wiedzę i pomoc przy jego doborze?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i uwagi.

IMG_2985.JPG

IMG_2986.JPG

IMG_2987.JPG

IMG_2988.JPG

IMG_2989.JPG

IMG_2990.JPG

IMG_2991.JPG

IMG_2992.JPG

IMG_2993.JPG

IMG_2995.JPG

IMG_2996.JPG

IMG_2997.JPG

IMG_2998.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko. 

sprężynka zawieszki wahadła to tak klasyczna ( do kupienia na Allegro)

Brak zawieszki wahadła i dlatego ktoś nalutował oczko, by bezpośrrednio powiesic wahadło.

Tak to w oryginale nie wyglądao.

Zawieszka wisi sobie na spreżynce i jest załpana przez ranię osi kotwicy w "widełkach" a do zawieszki podpięte powinno być wahadło.... 

to moje zdanie ,a le moze się mylę, bo było tyle wykonan że ciąglę się ucze,.... ostatnio miałem szpindlaka, gdzie regulację wychwytu kotwicy regulowało się lekiim przekrzywieniem pręta wahadła.

Teraz mam Niciaka na wrsztacie...a tam jest jeszcze inaczej... :)

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat wiedzy o Badufach nic nie ruszyło do przodu od lat. Jeżeli po odkręceniu wieszaka nie ma otworów po mocowaniu innego - należy przyjąć, ze skrzynia jest oryginalna. Czy werk jest oryginalny? Nie wiem, nie wykluczam, nie potwierdzam. Czy ażurowe werki zaczęli produkować po 1918 roku - jak w poprzednim zdaniu...

https://watch-wiki.org/index.php?title=Kategorie:Bildgalerie_Uhrwerke_Badische_Uhrenfabrik_Furtwangen_AG

PS. Jak tam się Urania miewa?

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mkl1 napisał(-a):

Tak na szybko. 

sprężynka zawieszki wahadła to tak klasyczna ( do kupienia na Allegro)

Brak zawieszki wahadła i dlatego ktoś nalutował oczko, by bezpośrrednio powiesic wahadło.

Tak to w oryginale nie wyglądao.

Zawieszka wisi sobie na spreżynce i jest załpana przez ranię osi kotwicy w "widełkach" a do zawieszki podpięte powinno być wahadło.... 

to moje zdanie ,a le moze się mylę, bo było tyle wykonan że ciąglę się ucze,.... ostatnio miałem szpindlaka, gdzie regulację wychwytu kotwicy regulowało się lekiim przekrzywieniem pręta wahadła.

Teraz mam Niciaka na wrsztacie...a tam jest jeszcze inaczej... :)

Dziękuję za wskazówki. Zgadzam się, tak to powinno wyglądać z zawieszką.

Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Na temat wiedzy o Badufach nic nie ruszyło do przodu od lat. Jeżeli po odkręceniu wieszaka nie ma otworów po mocowaniu innego - należy przyjąć, ze skrzynia jest oryginalna. Czy werk jest oryginalny? Nie wiem, nie wykluczam, nie potwierdzam. Czy ażurowe werki zaczęli produkować po 1918 roku - jak w poprzednim zdaniu...

https://watch-wiki.org/index.php?title=Kategorie:Bildgalerie_Uhrwerke_Badische_Uhrenfabrik_Furtwangen_AG

PS. Jak tam się Urania miewa?

Dziękuję za odpowiedź. Myślałem, że teoria o wpływie I wojny światowej na stosowanie ażurowych płyt w werkach jest pewna. Hmm. Jeśli nie, to może i lepiej 😉

Uranię naprawiał mój ojciec (miał do tego dryg). Nie wiem, czy nadal chodzi, należała do klienta. Niestety tata zmarł kilka lat temu. Odziedziczyłem po nim trochę narzędzi i umiejętności więc próbuję swoich sił w naprawie zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może znalazłem potwierdzenie, że ten mechanizm to jednak Baduch :)

Natknąłem się na ten film: 

Konstrukcja zegara jest identyczna i jedyne co na moje oko je różni, to pełna płyta vs ażurowa.

Moją uwagę zwrócił szczególny kształt elementu, z którego wystaje wieszak na zawieszkę wahadła (załączam zdjęcie).

Oglądałem wiele zdjęć mechanizmów różnych marek i tylko Baduch ma ten element w kształcie trzech połączonych kółek.

Czy potwierdzacie moje spostrzeżenie?

IMG_2986.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek  zrobię     zdjęcia elementów  w moim BC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, yaro 65 napisał(-a):

W poniedziałek  zrobię     zdjęcia elementów  w moim BC.

Super, dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zdjęcia. Tu także element, z którego wystaje wieszak na zawieszkę wahadła ma charakterystyczny kształt trzech połączonych kółek.

Wygląda na to, że to ten sam projekt mechanizmu ale na pełnych płytach.

Swoją drogą piękny ma Pan zegar. Czy orzeł na szczycie jest oryginalny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orła nie było  jak kupiłem zegar , nie wiem co było ,

takiego dopasowałem , myślę że nie ma lipy 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, yaro 65 napisał(-a):

Orła nie było  jak kupiłem zegar , nie wiem co było ,

takiego dopasowałem , myślę że nie ma lipy 😜

Wygląda dobrze.

Czy mógłbym prosić o wyraźne zdjęcie i zwymiarowanie transporterka? Na załączonym zdjęciu górna część jest zasłonięta młoteczkiem gongu.

Najważniejsza długość.

Muszę taki zdobyć lub dorobić.

Jak długie ma Pan wahadło?

Z góry dziękuję!

Edytowane przez Boleo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

transporter 100mm

zaczep górny ,dolny mocowany na ''gwint''

długość całkowita kija wahadła 380mm

P1140312.JPG

P1140314.JPG

P1140315.JPG

P1140317.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

transporter  gdzie łączy się z widełkami

P1140318.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli właściciel sam nie dorobi tego "transporterka" (poprawnie zaś górnej części wahadła dzielonego), to koszt zamówienia podwoi wartość tego zegara...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, yaro 65 napisał(-a):

transporter  gdzie łączy się z widełkami

@yaro 65 serdecznie dziękuję! Teraz wiem co i jak. Będzie trochę zabawy z dorobieniem, ale przecież o zabawę tutaj chodzi, nie o pieniądze.

10 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Jeżeli właściciel sam nie dorobi tego "transporterka" (poprawnie zaś górnej części wahadła dzielonego), to koszt zamówienia podwoi wartość tego zegara...

@AnansiDziękuję za prawidłową nazwę. Cóż, zobaczymy. Idzie zima i czasu będzie więcej na warsztatowe zabawy :) Pozdrawiam

Edytowane przez Boleo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi