Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów - jest to mój pierwszy wpis :)
Przez ostatnie miesiące przeszedłem klasyczną drogę - od już dawnego kilkuletniego zainteresowania zegarkami przeszedłem do "odnawiania" (polerka koperty, bransolety), a następnie do rozkręcania

i ponownego skręcania starych mechanizmów zegarków kieszonkowych, kupionych w zestawie przez Internet i oto szykuję się do naprawy zakupionego już dawno jako "pierwszy poważny projekt" PRIM-a jeszcze z czasów Czechosłowackich. 
I po przestudiowaniu różnych materiałów dochodzę do punktu smarowania - a mianowicie doboru smaru i oleju do zegarka - i tutaj jest pustka w głowie :lol:
Miałem w planach zakupić z firmy Dr. Tillwich dwa preparaty:
- Etsyntha 1‑3

- Etsyntha R27

Jest ten zestaw odpowiedni? Taki stricte amatorski i budżetowy, jednak chcę spróbować sił w takich dość precyzyjnych sprawach, a w droższe na start nie chce inwestować :)

Jest ktoś doświadczony w stanie powiedzieć mi czy z tym dam radę? Serdecznie pozdrawiam :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej skupić się na własnościach smarów. Olej jadalny to nie smar, ponieważ z czasem zachowuje się podobnie jak pokost i jego usunięcie będzie wymagało specjalnych i szkodliwych środków. Oleje naturalne nie zachowują dużej trwałości i po odpowiednim czasie zamieniają się w coś jak zanieczyszczenia stałe, ale możliwe do usunięcia. Te buteleczki, kiedyś były zwykle szklane i ozdobne, to półsyntetyki. Syntetyk, nawet "półsyntetyk" oznacza dużą trwałość, spotyka się nawet 50 letnie. Ale ta duża trwałość odnosi się do buteleczki, a na łożyskach smar potrafi "wyschnąć", ale bez pozostawiania widocznych śladów. Małe numerki zwykle oznaczają olej rzadki, nadający się do bardzo małych zegarków i elementów w okolicach balansu. Elementy bliżej sprężyny już nie mają takich wymagań dotyczących gęstości smaru.Tanie i łatwo dostępne są na przykład smary do maszyn do szycia. Taki smar jest zwykle bezbarwny, aby nie brudził "produkcji" i jak się na dobry trafi to może zapotrzebowanie amatora spełnić. Najwyżej szybko wyschnie, na przykład po roku i amator ma nowe zajęcie, ale taki smar zegarka nam nie zepsuje. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi