Karoldybkowski 1 #1 Posted November 19, 2025 (edited) Witam czy można nabyć kopertę to tego modelu z lat 70 tych, do okoła widoczna jest korozja od środka, niby nie przeszkadza ale sam fakt. Może da sie to naprawić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Karol Edited November 19, 2025 by Karoldybkowski 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3530 #2 Posted November 19, 2025 (edited) A jest sens ratować/wymieniać kopertę przy malowanej tarczy? Nie jestem ekspertem, zdjęcia też nie pokazują za wiele, ale ta tarcza bardzo wygląda na molowankę. Niech ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, możliwe że jestem w błędzie, ale na moje parchate oko ta tarcza powinna być opalizująca i w nieco bardziej gustownym kolorze, znając Omegę. Do tego indeksy bez lumy, przy świecących wskazówkach, obłe kształty koperty wskazujące na "odnawianie", wszystko razem składa mi się w picówkę. Edited November 19, 2025 by renqien 0 Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #3 Posted November 19, 2025 dziękuje za info, to zdjecie ze strony gdzie go kupiłem 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3530 #4 Posted November 19, 2025 (edited) No i teraz się utwierdziłem. Pytanie aktualne, czy jest sens to ratować? Najlepsze, na co nie zwróciłem na początku uwagi, jest to: Autor zdjęcia sprytnie ukrył ten "kwiatek" refleksem światła Edited November 19, 2025 by renqien 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 25753 #5 Posted November 19, 2025 Tak, tarcza malowanka. 0 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #6 Posted November 19, 2025 (edited) Widzę że muszę sie dużo nauczyć ale podoba mi sie ten kolor 😆 Myślę że jak bym znalazł taką kopertę to dlaczego by nie? Edited November 19, 2025 by Karoldybkowski 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3530 #7 Posted November 19, 2025 To noś i się nie przejmuj korozją. Zegarek i tak nie jest i nie będzie już "wodoszczelny", więc po prostu uważaj przy codziennym użytkowaniu na wilgoć, zdejmuj do mycia rąk itp. Raz na jakiś czas zanieś do jakiegoś majstra, żeby sprawdził czy nie wpadły jakieś śmieci i nie ma korozji mechanizmu, zawilgocenia i tyle. I bardzo uważaj, bo ja po pierwszym, równie nieudanym strzale złapałem jakiegoś wirusa... Teraz muszę co jakiś czas dokupować kolejne pudełka na zegarki. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #8 Posted November 19, 2025 Bardzo dziękuję za info Jak już jest to bede go używać bo inwestycja słaba... Pozdrawiam serdecznie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #9 Posted November 20, 2025 zastanawiam sie czy go nie oddać bo mam 14 dni, 2 zostały, w sumie widziały gały co brały... a gdyby tak poszukać orginalnej tarczy i koperte czy to nie możliwe?? 0 Share this post Link to post Share on other sites
DawidM86 2229 #10 Posted November 20, 2025 8 minutes ago, Karoldybkowski said: zastanawiam sie czy go nie oddać bo mam 14 dni, 2 zostały, w sumie widziały gały co brały... a gdyby tak poszukać orginalnej tarczy i koperte czy to nie możliwe?? Na rynku wtórnym ciężkie zadanie, bezpośrednio u producenta łatwiej, ale koszt znacznie przerośnie wartość tego zegarka. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #11 Posted November 20, 2025 rozumiem, dzięki 0 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piątkowski 8475 #12 Posted November 20, 2025 Jak nie chcesz takiego frankena, to oddaj. Poszukaj taki, który nie był malowany i w oryginalnym stanie 0 Share this post Link to post Share on other sites
balcer28 0 #13 Posted November 21, 2025 W dniu 19.11.2025 o 21:53, renqien napisał(-a): No i teraz się utwierdziłem. Pytanie aktualne, czy jest sens to ratować? Najlepsze, na co nie zwróciłem na początku uwagi, jest to: Autor zdjęcia sprytnie ukrył ten "kwiatek" refleksem światła renqien Co jest tym "kwiatkiem" na tej tarczy? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #14 Posted November 21, 2025 właśnie znalazłem coś podobnego, pewnie ma tak być 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3530 #15 Posted November 21, 2025 3 godziny temu, balcer28 napisał(-a): renqien Co jest tym "kwiatkiem" na tej tarczy? Trzy indeksy minutowe zamiast czterech 26 minut temu, Karoldybkowski napisał(-a): właśnie znalazłem coś podobnego, pewnie ma tak być Nie, prawidłowo ma być tak https://www.omegawatches.com/watch-omega-geneve-omega-st-166-0169 tylko jak pisałem wcześniej, tarcza najpewniej opalizująca w pionowy albo promienisty „szlif” w jakimś normalnym kolorze. 0 Share this post Link to post Share on other sites
balcer28 0 #16 Posted November 21, 2025 6 godzin temu, renqien napisał(-a): Trzy indeksy minutowe zamiast czterech Nie, prawidłowo ma być tak https://www.omegawatches.com/watch-omega-geneve-omega-st-166-0169 tylko jak pisałem wcześniej, tarcza najpewniej opalizująca w pionowy albo promienisty „szlif” w jakimś normalnym kolorze. Czyli te dwie omegi które pokazuje karoldybkowski są malowane i obie miały symetrycznie po obu stronach indeksu na godzinie 12 zamalowane indeksy sekundowe ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3530 #17 Posted November 21, 2025 19 minut temu, balcer28 napisał(-a): Czyli te dwie omegi które pokazuje karoldybkowski są malowane i obie miały symetrycznie po obu stronach indeksu na godzinie 12 zamalowane indeksy sekundowe ? Nie chodzi o zamalowywanie, tylko niedomalowanie. Przypuszczam, że w wypadku tej jego malowanki zastosowano "sito" skopiowane z jakiejś Omegi, być może takiej, która miała grubsze batony na dwunastej i cztery kreski się nie mieściły. Nie wiem, nie jestem znawcą tych zegarków. W każdym razie w tej konkretnie sztuce wygląda to komicznie. Może w innych tarczach tak jest. Ta to w każdym razie 100% malowanka i to bardzo kiepska, pewnie jakaś "koreanka", a może nawet "hinduska". 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3530 #18 Posted November 22, 2025 Przy okazji, znalezione Jest duża szansa, że tak właśnie powinna wyglądać ta tarcza. Wprawdzie usunięta jest luma na indeksach, ale to akurat nie ma tu znaczenia. Chodzi o sam wzór tarczy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Karoldybkowski 1 #19 Posted December 13, 2025 (edited) New face Edited December 13, 2025 by Karoldybkowski 0 Share this post Link to post Share on other sites