Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
drhubert

KNOT - japoński mikrobrand z klasą.

Rekomendowane odpowiedzi

KNOT (Maker’s Watch Knot) -konkretnie wariant AT-38SVJPRDGS z serii Premium Automatic.

Ta czerwona tarcza to nie „zwykła czerwień”, tylko japońska laka Urushi w odcieniu vermilion, a ten delikatny „pyłek” to złoty proszek nakładany techniką maki-e (rozsypywany w gradiencie i utrwalany kolejnymi warstwami laki). Efekt na żywo jest niesamowity: głębia niepowtarzalnego połysku, który nie krzyczy, tylko delikatnie mieni się w świetle. 

Koperta wykonana jest ze stali 316L, wykończenie na wysoki połysk („Sallaz polishing”), szafirowe szkło z AR oraz sprawdzony Miyota Cal. 9015 (28 800 vph) – czyli szybki, precyzyjny „high-beat” w bardzo sensownym, codziennym wydaniu. 

Do tego dobrałem pasek, który robi kropkę nad i: skóra krokodyla, ręcznie malowana – idealnie podbija elegancki charakter zegarka i pięknie gra z czerwienią Urushi.

I jeszcze coś, co lubię w KNOT najbardziej: sposób sprzedaży i cała filozofia “mix & match”. W ich stacjonarnych salonach w Japonii (te „gallery shops”) naprawdę składasz zegarek pod siebie: dobierasz kopertę/tarczę i pasek, przymierzasz różne zestawy, a doradcy ogarniają mechaniczne serie i strapowe niuanse bez zadęcia.

W Omotesando działa ich premium salon w bardzo spokojnym klimacie.

To jeden z tych zakupów, gdzie sama wizyta jest częścią przyjemności. Mnie kupowało się ten zegarek w Tokio po prostu fantastycznie: zero pośpiechu, dużo przymiarek, dużo rozmów i poczucie, że wychodzę z czymś naprawdę swoim.

Ten KNOT to spoko zegarek 🐵

20251009_102257.jpg

20251225_122238.jpg

20251002_081804.jpg

20250919_135305.jpg

20250919_102208.jpg

20250902_120438.jpg

20250902_120259.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za prezentację. Bardzo ciekawy zegarek, równo i ze smakiem wykonany.

U mnie w pudełku gdzieś kiedyś musi się jakiś czerwony pojawić, więc przyda mi się ten wpis :)

W dniu 8.01.2026 o 18:12, drhubert napisał(-a):

I jeszcze coś, co lubię w KNOT najbardziej: sposób sprzedaży i cała filozofia “mix & match”. W ich stacjonarnych salonach w Japonii (te „gallery shops”) naprawdę składasz zegarek pod siebie: dobierasz kopertę/tarczę i pasek, przymierzasz różne zestawy, a doradcy ogarniają mechaniczne serie i strapowe niuanse bez zadęcia.

W Omotesando działa ich premium salon w bardzo spokojnym klimacie.

To jeden z tych zakupów, gdzie sama wizyta jest częścią przyjemności. Mnie kupowało się ten zegarek w Tokio po prostu fantastycznie: zero pośpiechu, dużo przymiarek, dużo rozmów i poczucie, że wychodzę z czymś naprawdę swoim.

Japonia. Mam nadzieję kiedyś poczuć ich kulturę na własnej skórze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi