Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Sławol

Układ 3-6-9 - skąd się to wzięło?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od paru dni próbuję się douczyć czegoś o "historycznym" układzie 3-6-9 na tarczy.

Interesuje mnie, kto był pierwszy, ale tak naprawdę dosłownie - kto, gdzie i kiedy wyprodukował zegarek z takimi indeksami oraz skąd się wziął w ogóle pomysł na coś takiego :)

Znalazłem jakieś wzmianki na forum Watchuseek i ogólnie w Google. Ktoś gdzieś tam jeszcze pisał, ze ma to coś wspólnego ze słynnym Teslą, który te trzy cyfry wyróżniał w matematyce i uważał za "klucz do Wszechświata" i harmonii. Z tego, co wyczytałem, to Rolex nie był pierwszym producentem, który taką tarczę zaprojektował (m. in. model Explorer), podrzucali tam w tekstach też zdjęcia Patka z okolic 1920 roku nawet... Chyba że Rolex był pierwszym producentem, ale bez "12", tylko same 3-6-9, a "12" zastąpili trójkącikiem lub koroną.

Szukałem u nas na forum takiej informacji, ale nie znalazłem. Albo źle szukałem.

Kilka zdjęć pożyczonych od sąsiadów, można tam zobaczyć więcej zegarków ---> https://www.watchuseek.com/threads/3-6-9-origins.5603089/?nested_view=1

1. 1956 Tudor Oyster Prince 34 ref. 7909:

tudor.jpg

2. Patek Philippe, 1929:

patek.jpg

3. 1953 Rolex 6150 Precision:

rolex.jpg

4. Tutaj jeszcze coś innego: Ingersoll Blind Man's Watch (datowany wcześniej, niż powyżej pokazany Patek), też z forum Watchuseek:

inger.jpg

5. A tutaj jeszcze jeden temat na innym forum z Ingersollem ---> https://mb.nawcc.org/threads/ingersoll-blind-mans-watch.120262/

ing1.jpg

ing2.jpg

Może Wy coś więcej wiecie, chętnie się dowiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nic nie wie więcej? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi