Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
romangaza59

Oryginał czy składak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Od kilkunastu lat jestem w posiadaniu zegara ściennego firmy Gustav Becker (typu Ślązak), a dylemat od niedawna. I w sumie to zapisałem się do tego forum aby znaleźć odpowiedź na klika pytań: ile ma lat to cudo, oraz odszukać jego foto w którymkolwiek z dostępnych katalogów. Trochę sam poszukałem i zaczynam się obawiać że to „składak”,…no nie wiem, albo nie zgadza się tarcza albo wahadło albo skrzynka. Tak po cichu liczę na pomoc kogoś kto ma wiedzę i …jest asertywny na tyle aby pomoc…

Zegar Gustaw Becker ślązak.jpg

tarcza.jpg

gong.jpg

wahadło.jpg

werk.jpg

sygnatura.jpg

ślązaki.png

ślązaki 2.png

1769856645769.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wydaje się być w porządku. Kupujący mógł sobie dobrać z katalogu wzór soczewki wahadła i tarczy (albo sprzedawca upchnąć mu to, co akurat miał w sklepie...)

1737574302_Image003.jpg.0d169aaf957b82d48681ced20547723a.jpg

769571103_Image001.thumb.jpg.94b77436906e913a4b982b4fcf478a23.jpg

Można się jedynie zastanawiać nad tarczą. Większość modeli była srebrzona - albo w całości, albo tylko zewnętrzny pierścień. Jak było z tą - czy takie też były, czy sreberko starło się/starto je? Nie wiem...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info.

Od kliku tygodni szukam drugiego egz. ale na razie nic... Wydaje mi się że kiedyś już coś mi się udało potwierdzić ale miałem to na kompie w pracy a teraz jestem na emeryturze i za boga tego nie znajdę. Było to zdjęcie z katalogu. Trzy różne Ślązaki .. w tym jeden mój.. No i trzeba wziąć pod uwagę też moją nie młoda już pamięć.. Moja tarcza ma nieco inny krój cyfer. hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, romangaza59 napisał(-a):

Dzięki za info.

Od kliku tygodni szukam drugiego egz. ale na razie nic... Wydaje mi się że kiedyś już coś mi się udało potwierdzić ale miałem to na kompie w pracy a teraz jestem na emeryturze i za boga tego nie znajdę. Było to zdjęcie z katalogu. Trzy różne Ślązaki .. w tym jeden mój.. No i trzeba wziąć pod uwagę też moją nie młoda już pamięć.. Moja tarcza ma nieco inny krój cyfer. hmm

To miałeś jakieś unikatowe zdjęcie. Powszechnie dostępne są 2 katalogi GB sprzed I Wojny. Z roku 1909/10 i 1912. I z tego drugiego zamieściłeś jedyny dostępny obrazek z tą skrzynią. Ta niewiasta zaś jest tylko w tym wcześniejszym (dodatek z opisem werków, gongów i reszty "galanterii"). Pewnikiem ten ze zdjęcia był w katalogu na rok 1911. ;) 

Tak myślę, że trzeba zastosować zasadę starego Ockhama. 

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak...ale nie mam katalogu na rok 1911.. Nie mniej w katalogu nr 200 z 2012 r., jest luka w nr modeli... po modelu nr 4052 (ślązak), następny  jest nr 4119... czyli brak kilkudziesięciu potencjalnych modeli ..tak myślę... może tam coś jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wygląda dobrze !

Nie ma się czym martwić !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wsparcie...ale u mnie to raczej chora ciekawość a nie zmartwienie... zegar wygląda fajnie..😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi