mkz 1 #1 Posted February 1 Cześć, czy ktoś z Was był zmuszony korzystać z gwarancji Amazonu po zakupie drogiego zegarka? Amazon sprzedając u siebie zegarki (mowa o sprzedaży i wysyłce przez Amazon, nie zewnętrznych sprzedawców przez ich marketplace) nie podbija i nie wypełnia kart gwarancyjnych, więc domniemywam, że ze skorzystaniem z gwarancji producenta zegarka może być problem. W przypadku tańszych zakupów (do tysiąca złotych) bym się nie zastanawiał, w przypadku problemów po prostu skorzystałbym z rękojmi i odesłał zegarek z powrotem do Amazonu, ale już przy droższych zegarkach automatycznych za kilka tysięcy chyba bałbym się, co się z nim będzie dalej działo. Ta obawa na razie powstrzymuje mnie przed zakupem. Czy ktoś z Was był w analogicznej sytuacji zmuszony do korzystania z rękojmi Amazonu i może podzielić się swoimi doświadczeniami? Jak przebiegała i gdzie odbywała się naprawa gwarancyjna, czy może po prostu zwrócili pieniądze? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mariusz9a 21761 #2 Posted February 6 Ja korzystałem 2 razy, ale nie w przypadku zegarka ale innych rzeczy. Za każdym razem dostałem wymianę na nowy produkt (raz było to prawie po 2ch latach, a raz niemalże na samym początku używania). Kontaktujesz się z obsługą klienta, oni generują etykietę lub bez etykiety jak wybierzesz inpost, pakujesz, odsyłasz (oczywiście za darmo) i dostajesz nowy. Czasami nawet nowy zdąży przyjść zanim odeślesz wadliwy produkt, a raz nawet kazali mi czekać aż przyjdzie nowy i do zwrotu użyć opakowania z tego co przyszedł. To wielki moloch - oni się tam nie cackają w przepychanki z klientem, tylko wymieniają bez zająknięcia i mają to gdzieś - nie interesuje ich czy faktycznie to nie działa czy masz po prostu fanaberie i chcesz "wyłudzić" nówkę sztukę. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Adam53 747 #3 Posted June 23 (edited) Problem się robi jak zegarek ma 3, 5 czy 7 letnią gwarancję producenta, a rękojmia sprzedawcy to tylko 2 lata. Edited June 23 by Adam53 0 Share this post Link to post Share on other sites
mariusz9a 21761 #4 Posted June 23 (edited) Drukujesz wtedy fakturę z Amazona i reklamujesz bezpośrednio u producenta? Chyba tylko takie rozwiązanie widzę, jeśli producent daje dłuższą gwarancję niż 2 lata. EDIT: W umie AI potwierdziło to co napisałem, z tym że towar po upływie 2-ch lat, jak bardzo chcemy nadal można reklamować przez Amazon, chociaż szybszą drogą jest reklamacja bezpośrednio u producenta. Edited June 23 by mariusz9a 1 Share this post Link to post Share on other sites