Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Vissan

Modowanie Orient Ray II

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

W pewnym sensie druga odsłona tematu: 

Po prawie 10 latach użytkowania bez cienia litości zegarek zasłużył na serwis i odświeżenie. Z serwisem poczekałbym, ale zaczął wymagać częstego przestawiania przesuwki nad balansem no i nie mogłem już patrzeć na obdarty bezel. W cenach poznańskich (500 zł) serwis byłby w zasadzie bezcelowy, bo zegarek nie jest pamiątką ani nie posiada jakiejś wielkiej wartości sentymentalnej, poza tym, że świetnie się sprawował przez dekadę, ale pan z zakładu Madwar na Śmiałego w Poznaniu podał cenę 280 zł za serwis, więc postanowiłem skorzystać. 

W kwestii bezela miałem dwa wyjścia: wymianę wkładki lub całego bezela na inny. Opcja pierwsza odpadła - kiedyś, co prawda, widziałem na ebayu wkładki, ale ostatnio już nie mogłem ich znaleźć. Poza tym koszt wysyłki był bardzo wysoki. Padło więc na zmianę bezela, co zresztą bardziej do mnie przemawiało, bo "skośny" bezel co prawda nadawał modelom Ray i Mako wyjątkowego charakteru, ale mam wrażenie, że jednocześnie sprzyjał szybkiemu ich zużyciu.

Plusy globalizacji: Bezel "modujący" na Seiko SKX znalazłem w najlepszej cenie na ali: https://pl.aliexpress.com/item/1005005251155954.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.4dc81c24MKDpVH&gatewayAdapt=glo2pol , mam wrażenie, że to to samo co sprzedają Seikomods, tylko z lepszą ceną wysyłki. Trochę ciężko było przełknąć, że takie same bezele do Seiko kosztują 1/3 ceny, no ale innej opcji nie było. Do bezela teoretycznie pasuje każda wkładka od SKX, padło na taką: https://pl.aliexpress.com/item/1005005251155954.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.4dc81c24MKDpVH&gatewayAdapt=glo2pol  . Idea jest taka, że bezel w "odwróconych kolorach" - niebieskie indeksy na gołym metalu - nie powinien się tak bardzo obdzierać z farby jak oryginalny. Części z Chin przyszły do paczkomatu szybciej, niż list polecony Pocztą Polską wysłany z miasta obok. 

Trochę trzeba było przekonać zegarmistrza, że pasuje i namówić do użycia prasy (bez prasy nie ma szans, żeby bezel wskoczył. Następnie zegarek trafił na serwis. Wygląda to tak:

20260325_093747.thumb.jpg.87426c5f1e6d094f5ee7307efe2e2a70.jpg20260325_093720.thumb.jpg.b8c8744e76f6e074636b1074b9cc5421.jpg

Szkło odrobinę wystaje, ale też jest nieoryginalne (kiedyś zmieniłem na szafir z Seikomods). Mechanizm po serwisie póki co chodzi bardzo ładnie, +kilka sekund w ciągu dobry, zobaczymy jak się rozchodzi. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, Ray II w tej wersji bardzo mi się podoba. Jedyny minus to minimalne pogorszenie czytelności tarczy, bo błyszczący bezel trochę dominuje. Koszt: części z wysyłką ok. 160 zł, serwis z montażem bezela 280 zł. 

Edytowane przez Vissan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi